El dia 4 de desembre es va activar el protocol per contaminació a tota l’àrea metropolitana de Barcelona per alts nivells de diòxid de nitrogen (NO2). Es va desactivar durant el cap de setmana de la Puríssima, però dilluns es va tornar a activar. Protecció Civil preveu que es mantingui aquesta situació, com a mínim, fins al proper divendres.

Durant tot aquest temps, els contaminants que es desprenen de les emissions del trànsit rodat són els que estan més en el punt de mira dels experts i, per això, s’ha limitat la velocitat a les vies d’accés a Barcelona i es demana a la població que faci ús del transport públic. Protecció Civil també ha recomanat evitar el consum de tabac i no fer activitat física a l’aire lliure.

Aquestes recomanacions no semblen haver arribat del tot a la societat, ja que durant les hores punta se segueixen formant les mateixes retencions de trànsit habituals de cada jornada laboral, i no sembla tampoc que els barcelonins hagin canviat gaire o gens els seus hàbits.

Les escoles públiques de la ciutat consultades tampoc no es plantegen prendre mesures per  l’activació del protocol per contaminació. Moltes, com l’Escola Carlit, l’Escola Tabor,  l’Escola La Mar Bella, l’Escola dels Encants, l’Escola Tàber, l’Escola de la Concepció o l’Escola Pública Sagrada Família justifiquen que ni des del Consorci d’Educació ni des del Departament d’Educació se’ls ha enviat cap missiva. Per tant, els nens i nenes d’aquestes escoles segueixen sortint al pati i segueixen amb les activitats escolars habituals.

L’Escola Pau Romeva, fins i tot, assegura que “ara estem immersos en les activitats de Nadal i no ens plantegem cap canvi en les activitats que es fan al centre”.

L’Escola Mallorca ha explicat a BTV que arran del protocol no han plantejat cap activitat, però sí que treballen amb l’Agenda 21 durant el curs.

L’Escola Orlandai, una de les “escoles verdes” de la ciutat, assegura que els nens i les nenes arriben cada dia a l’escola caminant, però aquesta mesura no és exclusiva d’aquest període sinó que és una pràctica que fan sempre.

L’Escola El Sagrer ha treballat, durant tres anys, en el projecte anomenat Estudi gris, encarat a conscienciar als nens i nenes dels perills de la contaminació. Malgrat tot, durant aquests dies no preveuen cap mesura per fer front als alts nivells de NO2 que afecten Barcelona.

El director de l’Escola Pere IV confessa, fins i tot, que no tenia constància de l’activació d’aquest protocol ni de les recomanacions que es fan des de la Generalitat.

Davant aquesta conjuntura, Protecció Civil afirma que només té potestat per fer recomanacions i que està sota les mans del Consorci, el Departament, els centres educatius o les AMPA prendre decisions al respecte. El Consorci assegura que, de moment, “no fem res perquè en aquests temes rebem instruccions des del Departament de Sanitat”.