Els vigilants privats diuen que se senten més protegits amb la nova llei que ahir va aprovar el Govern. Fins ara, la legislació establia que podien actuar dins el perímetre que vigilen, ja sigui en centres comercials o estacions de metro. Però les actuacions a la via pública en quedaven fora. Una pràctica que, segons el Sindicat Professional de Seguretat Privada, és habitual. IGNACIO ARROYO, Sindicat Professional de Seguretat Privada "Estava en els llims jurídics. Ara és tenir el recolzament d'una cosa que ja era el dia a dia i que ara mateix no estava escrit enlloc. Això no vol dir que ara un senyor amb la seva titulació i vestit de vigilant pugui fer el que li roti." La nova llei estableix que els vigilants poden efectuar detencions i identificacions al carrer en cas que hi hagi evidències de delicte. El procediment estableix que han de retenir el presumpte autor fins que arribin els cossos de seguretat de l'estat. De fet, no són els únics que tenen potestat per fer-ho. Qualsevol ciutadà pot actuar en casos similars. CARLES MARTÍNEZ, advocat "Qualsevol ciutadà que sorprengui un delinqüent de manera in fraganti pot detenir-lo i després posar-lo a disposició de la policia, dels cossos de seguretat de l'estat." La nova llei afectarà totes les empreses de seguretat privada de l'estat. Un sector que en els darrers anys ha crescut considerablement. Es calcula que a tot Espanya hi ha gairebé 1.500 empreses, 300 de les quals a Catalunya.

A Catalunya hi ha unes 300 empreses dedicades a la seguretat privada, un sector que ha augmentat força en els últims anys i que es veurà afectat per la nova llei.

Des del Sindicat Professional de Seguretat Privada són partidaris de la reforma perquè consideren que respon a una necessitat del sector, ja que abans les actuacions a la via pública estaven situades en “els llims jurídics”. En canvi, amb la nova legislació poden efectuar detencions i identificacions al carrer en cas que hi hagi evidències de delicte i poden retenir els autors fins que arribin els cossos de seguretat de l’estat. De fet, es tracta d’una actuació que pot fer qualsevol ciutadà que atrapi un lladre o un delinqüent in fraganti.