Ni les cadenes ni les manifestacions no els van servir per aconseguir que l'AVE esquivés el centre de la ciutat. I ara a més, aquella lluita s'ha convertit en factura. El juny de 2011, la plataforma va perdre el judici contra el Ministeri de Foment i l'Audiència Nacional els va condemnar a pagar el pèrit que havien contractat amb un cost de 50.500 euros. PERE VALLEJO, president de la plataforma AVE pel Litoral "El pressupost el vam demanar però no ens el van donar. Si ho haguéssim sabut li hauríem dit que parés." Tot i haver avançat part dels diners, encara deuen 40.000 euros, dels quals abans que acabi l'any pagaran la meitat. I la intenció és demanar una nova pròrroga per evitar l'embargament de 13 comunitats de veïns. Han trucat a les portes de tothom, també del govern municipal de Convergència i Unió, que va donar suport a les tesis de la plataforma. L'Ajuntament però diu que no pagarà. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient "Cada persona és responsable dels actes que assumeix personalment i col·lectiva i el govern municipal no va assumir cap responsabilitat sobre aquest tema i per tant, no ens sentim vinculats." ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "CiU va animar la plataforma legítimament donant-los suport i per tant, ara els hauria de donar cobertura." La plataforma continua demanant als veïns que els ajudin amb el deute. Diuen que almenys els consola que l'AVE no se sent ni des del carrer ni des de casa.
Tot i que la plataforma AVE pel Litoral ha pogut avançar part dels diners, haurà de demanar una pròrroga que eviti l’embargament de les 13 comunitats de veïns que la formen. Des de finals d’octubre la plataforma demana la col·laboració ciutadana per acabar de pagar el deute mitjançant aportacions a un compte bancari.
El cost de l’informe puja a 50.500 euros, xifra que des de la plataforma assegura que mai no se’ls va facilitar tot i haver-la reclamat més d’una vegada. Asseguren, de fet, que si ho haguessin sabut hauríen demanat al perit que s’aturés “i no respongués les 26 preguntes que volíem, sinó la meitat”. Dels més de 50.000 euros, la plataforma ja n’ha pagat 11.500 i preveu pagar 20.000 més abans no acabi l’any. Per poder saldar la resta del deute -20.000 euros més-, demanaran una moratòria i així intentar evitar que embarguin els béns a les 13 comunitats.
Una altra iniciativa que han adoptat els veïns és la de trucar a la porta de l’Ajuntament per demanar que es facin càrrec de part del deute. Però l’equip de govern de CiU ja ha dit que no se sent “vinculat” a la plataforma i que no contribuirà a pagar part dels diners de l’informe pericial. Joan Puigdollers ha dit que el govern municipal “no va assumir cap responsabilitat sobre aquest tema” i atribueix tota la responsabilitat als impulsors de la demanda.
Un punt de vista diferent al dels socialistes, que acusen CiU d’haver fet servir la plataforma quan eren a l’oposició “per desgastar el govern municipal”. Assumpta Escarp ha dit que va ser CiU qui va animar els veïns a embrancar-se en un procés judicial contra el Ministeri de Foment i censura que ara quan han perdut el judici “no sigui coherent i pagui”.