Dos quarts d'onze de la nit al passadís d'enllaç de la plaça de Sants. Agents de seguretat del metro es disposen a controlar els passatgers que viatgen sense bitllet. Tenen un reforç especial: efectius de la Guàrdia Urbana preparats per actuar si se'ls requereix. Fins fa vuit mesos NO era habitual trobar-se amb un control a última hora de la nit, per això encara hi ha viatgers desprevinguts. AMBIENT "- Me enseña su título de transporte.... - Ha pagado mi mujer..." De denúncies com aquesta se n'han tramitat un miler des de l'abril, quan es va engegar aquest dispositiu contra l'incivisme nocturn al metro. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Ens centrem sobretot en intercanviadors o en zones d'activitats nocturnes." Quan un usuari sense bitllet, com aquest home, encara és a temps de reaccionar... aleshores entra en acció la Guàrdia Urbana. Completen el dispositiu agents de paisà que patrullen per vigilar que no es cometin actes incívics. Els més habituals: entrades a la zona de vies i molèsties a la resta de passatgers. A més, els controls serveixen per destapar altres fets delictius, com tinença de drogues. De moment ja s'han produït una vintena de detencions per diversos delictes. A alguns usuaris els sorprenen tantes mesures de control. CARLES BESA, usuari del metro "Espanten, sembla que ha passat alguna cosa". "Les successives ampliacions dels horaris del metro els últims anys han comportat més ús del servei, pero també més possibilitats que es cometin infraccions. Amb controls com aquest es pretén que qui agafi el metro de nit o de matinada ho faci amb major sensació de seguretat.

Cada vegada hi ha més barcelonins que opten pel metro a l’hora de desplaçar-se durant la nit i matinada, especialment el cap de setmana. Aquesta tendència ha comportat la posada en marxa d’un dispositiu de seguretat específic per a les últimes hores de servei, a partir de les 22.30 h, i quan es reprèn el servei, a les 5 h. Des de l’abril, agents de la Guàrdia Urbana i el personal de seguretat de TMB patrullen per les estacions properes a les zones d’oci i els principals intercanviadors: Diagonal, la Sagrera i Catalunya.

Durant aquests mesos, s’han realitzat 370 controls nocturns i s’han tramitat 1.015 denúncies administratives contra passatgers per conductes incíviques. Les més freqüents són baixar a la zona de vies, alterar l’ordre, molestar la resta del passatge, embrutar les instal·lacions, fumar o no portar el títol de transport. A més, els agents han realitzat 22 detencions i han imputat 56 delictes per tinença de drogues o per furts a carteristes.