El nou Ateneu de Fabricació de Gràcia obrirà aquest setembre. Les obres per convertir la nau del 1919 del carrer del Perill, 8, en un espai de fabricació digital ja s’han acabat. Tot i això, encara no està tot llest, perquè falta instal·lar-hi la maquinària. Serà el cinquè equipament d’aquest tipus de la ciutat i s’orientarà cap a la creativitat. L’objectiu és recuperar oficis artesans i tallers tradicionals que han existit a Gràcia.
L’Ateneu de Fabricació de la creativitat
La decisió d’orientar l’ateneu gracienc cap a la creativitat va sorgir d’un procés participatiu que es va fer amb veïns i entitats. El resultat, després de fer una anàlisi del territori, és la recuperació dels coneixements, les tècniques i els materials que s’han perdut al districte de Gràcia amb el tancament de tallers tradicionals i d’artesans. Per aquest motiu, la idea és que hi hagin les màquines que hi ha a tots els ateneus que permeten treballar en la fabricació digital i que aquestes convisquin amb els oficis tradicionals.
Fabricació digital i tradicional
L’equipament disposarà d’una impressora 3D, talladora làser, fresadora de precisió, d’injecció, electrònica, viniladores, ordinadors i programes de disseny. Però, també hi haurà una fusteria, un espai dedicat als teixits i a la marroquineria. La consellera del districte, Judith Calabria, diu que la idea és recuperar aquestes tècniques “com és el cas de les fresadores o les filadores, perquè Gràcia tenia una gran tradició de teixidors i en aquest cas, també hi haurà màquines de cosir, però també màquines més grans que, evidentment, si no estan en un taller, no hi caben i puguin estar aquí a disposició de tothom”. L’espai de 500 metres quadrats tindrà sis cubicles, un magatzem, dues sales de reunions, una àgora i un vestíbul.
Formació en fabricació digital
L’Ateneu de Fabricació de Gràcia vol ser un espai de cocreació que funcionarà a través de l’intercanvi de coneixements i amb tres programes: el pedagògic -enfocat a les escoles i instituts-, el familiar –que funcionarà a través de tallers- i el d’innovació social, per emprenedors, entitats o ciutadans.
El director de la xarxa d’Ateneus de Fabricació, Jordi Reynés, diu que serà com l’escola bressol de la innovació, ja que cal formar en fabricació digital perquè “al final és la quarta revolució industrial. Barcelona, en concret, necessitarà, en qüestió de 4-5 anys, 180.000 persones formades en temes de fabricació digital”. La idea és que aquest setembre ja pugui donar resposta a emprenedors, escoles, famílies o entitats que vulguin posar a provar la maquinària de l’Ateneu.