El veïnat de Porta celebra amb una jornada festiva aquest dissabte la finalització de dues obres que han transformat completament el centre del barri: la plaça de Sóller, estrenada fa uns mesos, i l’ampliació i remodelació de l’Ateneu la Bòbila. Un equipament que fins fa dos anys estava semisoterrat, sota la plaça i que ara emergeix amb una segona planta amb accés a la plaça i molta més visibilitat. La nova versió ampliada de l’Ateneu la Bòbila pretén ser el motor de dinamització de la plaça de Sóller.

És una idea que sempre han tingut present les vuit entitats que gestionen l’equipament. De fet, sempre van defensar que la reforma de la plaça i de la Bòbila s’havia de fer conjuntament. I així es va fer finalment, a partir de les idees recollides en un procés participatiu. El resultat és un edifici integrat en el gran parc que és ara la Sóller. Tot plegat amb una inversió que supera els set milions d’euros.

Més gran, més visible i millor connectat

Ara, amb un any de retard sobre el temps previst, les entitats tornen a una Bòbila més gran i, sobretot, amb molta llum natural. El fet que l’equipament hagi emergit del soterrani també afavorirà que atregui més veïns. “L’accés directe a la plaça ens facilita que s’integri al barri, que es puguin fer més projectes comunitaris, a peu de carrer, que el barri es beneficiï de la producció cultural que es generi a la Bòbila no només a dins, sinó també des de fora”, explica Guillem Gabarnet, director de l’Ateneu la Bòbila.

La nova Bòbila té sales de reunions, una sala polivalent i una d’actes, a més de tallers que acolliran les activitats de les entitats tan diverses que s’hi aixopluguen: des d’un agrupament escolta a un grup d’aturats, el 500×20 de defensa de l’habitatge, el grup feminista Dones Portenyes, el casal de joves i l’AV Porta, entre d’altres. A més, també cedirà espais per a altres entitats o actes.

La Bòbila arrencarà al gener

La gestora de l’ateneu està acabant de condicionar l’edifici, mentre organitzen l’arrencada de l’activitat per a mitjans de gener. En aquest temps han d’organitzar horaris i espais, i atendre peticions d’altres entitats o grups que es volen afegir a la Bòbila. A més, acolliran properament un espai familiar municipal.

Una gran zona pacificada

La connexió entre la Bòbila i la plaça de Sóller no és l’única actuació que s’ha fet. S’han refet les escales que creuen entremig de l’edifici per connectar millor la plaça i el carrer de l’Estudiant. A més, en aquest carrer en un nivell inferior, s’ha creat una gran zona pacificada que connecta amb l’Escola Palma de Mallorca.

El nou espai pacificat al carrer de l’Estudiant

Una nova versió d’un equipament amb història

El barri va reivindicar la reforma integral de l’Ateneu la Bòbila per, d’una banda, acabar definitivament amb un problema de filtracions que l’equipament arrossegava des que es va construir als anys vuitanta com a Espai Porta-Sóller. Cap actuació havia aconseguit eliminar el problema. D’altra banda, les vuit entitats que hi tenen la seu i l’activitat necessitava més espai. Finalment fa dos anys començaven les obres per construir la segona planta i treure més profit als molts metres quadrats que té l’espai.

Comparteix a: