(Agències) Els Mossos d’Esquadra van detenir el 14 març a Barcelona dos homes de 43 i 44 anys acusats de fer-se passar per operaris de la llum i del gas a diversos municipis de la comarca del Maresme per robar a les víctimes, d’edat avançada, diners i joies. Se’ls atribueixen cinc fets delictius, entre el febrer i inici de març, a les poblacions de Tiana, Vilassar de Mar i Montgat (el Maresme).

Els dos detinguts actuaven sempre amb el mateix “modus operandi”: visitaven domicilis de gent gran, de més de 80 anys, i, amb el pretext de fer una inspecció o de reparar una avaria urgent, els robaven joies i diners en efectiu.

Distreien les víctimes per robar joies i diners

Per poder sostreure el material, primer distreien la víctima, encarregant-li alguna gestió com encendre els fogons de la cuina o activar el microones, i llavors robaven joies —polseres, anells, arracades i collarets d’or. També diners en efectiu. En un dels casos els dos homes van arribar a robar fins a 18.000 euros. En una altra ocasió també van robar una targeta bancària, amb la qual van arribar a retirar més de 400 euros des d’un caixer automàtic.

Amb antecedents per estafa i robatoris

Els dos lladres ja han passat a disposició dels jutjats de Barcelona i se’ls atribueixen els delictes d’usurpació d’estat civil, estafa, robatori amb violència i furt. Els consten antecedents previs per estafa i robatoris, amb almenys 13 fets més a l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès).

Consells dels Mossos

Els Mossos alerten que les visites comercials relacionades amb el servei de la llum o del gas que els clients no hagin sol·licitat no estan permeses. Avisen també que la companyia sempre avisa per carta del dia de la revisió i demanen que, si qualsevol persona es presenta en un domicili sense previ avís, es truqui al 112. La policia recorda que la inspecció a la instal·lació de gas s’ha de fer cada cinc anys.