Detecció en fases incials del càcer de pulmó

(ACN/Redacció)  L’Hospital de Sant Pau començarà a cribrar abans de finals d’any la població amb risc de desenvolupar càncer de pulmó. L’anunci es produeix dos dies després que la Societat Catalana de Pneumologia reivindiqués un programa de detecció durant les primeres fases de la malaltia. Són més de 40 els hospitals de l’estat espanyol que participen en el projecte CASSANDRA (de l’anglès, Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment). El projecte té una durada inicial de cinc anys i es calcula que només al territori català es faran uns 20.000 cribratges en població de risc: a persones entre els 50 i els 75 anys fumadores o que hagin deixat de fumar en els darrers 15 anys.

Nou hospitals catalans involucrats

El programa està impulsat per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) i s’ha presentat oficialment coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Pulmó. A Catalunya hi participen l’Hospital del Mar, el Sant Pau, el Clínic i Vall d’Hebron (Barcelona), Can Ruti (Badalona), l’Arnau de Vilanova (Lleida), Mútua Terrassa (Terrassa) i els hospitals Joan XXIII i de Reus (Tarragona).

Detecció precoç per millorar la supervivència

El 70 % i el 80 % dels pacients arriben al diagnòstic en etapes localment avançades o molt avançades, quan els tractaments disponibles ja no són curatius i en què l’índex de supervivència és del 15 % a cinc anys.
“Està demostrat que amb un diagnòstic en fases inicials (estadi I o II), augmenten les garanties de curació de la malaltia millorant les taxes de supervivència a cinc anys”, afirma el doctor Juan Carlos Trujillo, un dels coordinadors del projecte i director del Servei Mancomunat de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital del Mar.

El repte: incloure el cribratge en la cartera del SNS

“El cribratge no és una alternativa a la deshabituació tabàquica, sinó una estratègia complementària, perquè és impossible concebre’l sense mesures de prevenció primària”, afirma Trujillo. L’objectiu de CASSANDRA és demostrar la “viabilitat i el cost-benefici” del cribratge del càncer de pulmó perquè d’aquí a cinc anys s’inclogui en la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut, igual que el de mama o de còlon. La taxa de detecció precoç del càncer de pulmó que es preveu aconseguir amb aquest cribratge compensaria en un 70 % els costos dels tractaments per a les fases avançades.