El Departament de Salut prepara una altra ofensiva contra el tabaquisme per reduir el consum de tabac. Segons s’ha sabut aquest divendres, la Generalitat estendrà la prohibició de fumar a més espais a l’aire lliure. El conseller, Josep Maria Argimon, ha assegurat que preparen una normativa que declari més espais lliures de fum, com ara l’entrada de les escoles, terrasses i marquesines d’autobús. Ho ha anunciat en una entrevista al programa ‘Els matins’, de TV3. El conseller també ha avançat que Salut oferirà gratuïtament els substitutius de la nicotina a les persones amb rendes inferiors als 18.000 euros.

“Tenim competències per fer-ho”

Argimon ha explicat que el text està gairebé enllestit i que es presentarà en les properes setmanes al govern. El text després haurà de passar els tràmits parlamentaris. El conseller també ha assegurat que la Generalitat té plenes competències per tirar endavant la prohibició: “Ho tenim estudiat”, ha dit.

Un dels factors que ha motivat la nova ofensiva antitabac és l’estancament en la reducció de persones fumadores. Segons les dades de la Generalitat, encara hi ha entre un 23 i un 24 % de població addicta al tabac, una dada que es manté estable des del 2017.

Substitutius de la nicotina gratuïts

Argimon ha afegit que uns 50.000 fumadors intenten deixar-ho cada any. I, en aquest sentit, diu que el govern també vol ajudar les persones amb rendes més baixes a aconseguir-ho. Per això preveu oferir substitutius de la nicotina completament gratuïts a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros. El govern estima que són entre 600.000 i 700.000 les persones que es podran estalviar els 300 euros que el conseller calcula que valen aquests tractaments.

El Gremi de Restauració: “El conseller s’ha equivocat”

La reacció del Gremi de Restauració a l’anunci de la prohibició de fumar a les terrasses dels establiments ha estat immediata. En una entrevista a RAC1, el president del gremi, Roger Pallarols, ha assegurat que “el conseller s’ha equivocat”. Considera que no hi ha cap conflicte a les terrasses pel fet que s’hi pugui fumar. De fet, assegura que el sector va fer una enquesta a un miler de persones en què es va constatar que no hi ha cap problema de convivència a les terrasses pel fet que alguns clients fumin i d’altres no.

Pallarols també ha lamentat que la decisió tindrà un impacte molt negatiu en el sector en un moment en què hi ha una gran preocupació per la situació econòmica amb una “inflació desfermada”.