Arbre amb fulles grogues
Els arbres no començaran a canviar de color fins a finals d'octubre a Barcelona

L’equinocci de tardor és el moment en el qual el Sol es troba justament damunt de l’equador. Es tracta d’un instant de temps en què la Terra no s’inclina ni cap a l’hemisferi nord ni l’hemisferi sud. El dia de l’equinocci l’equador queda totalment encarat cap als rajos solars, que al migdia fan un angle de 90 graus amb l’horitzontal. A Barcelona aquest angle és de 49 graus.

El dia i la nit a l’equinocci duren pràcticament el mateix arreu del planeta, tot i que hi ha alguns minuts de variació en funció de l’indret. A Barcelona avui tindrem 12 hores i nou minuts de llum solar. Aquest divendres el sol ha sortit a les 7.38 h i es pondrà per l’horitzó exactament  a les 19.48 h. El dia que entri l’hivern la duració del dia serà de nou hores i 11 minuts.

Per què hi ha estacions?

El perquè de les estacions està molt lligat al fet que la Terra està inclinada i que dona voltes al voltant del Sol. L’eix de rotació de la Terra és de 23,5 graus respecte del pla definit per la trajectòria de la Terra al voltant del Sol. Aquesta inclinació -juntament amb el seu viatge al voltant d’aquest astre- fan que, a l’hivern, sigui l’hemisferi sud el que queda més encarat al Sol i el que rep més energia; a l’estiu passa justament el contrari. Avui, dia de l’equinocci, la Terra no es decantarà a cap dels dos hemisferis.

Com serà el temps de la tardor?

La tardor astronòmica entra aquest divendres, malgrat que les temperatures fresques i el temps canviant fa uns quants dies que ens acompanyen. De moment, a curt termini, el temps vindrà marcat per la possibilitat d’alguns xàfecs tant aquest divendres com dilluns i per temperatures a l’entorn de la normalitat.

Els mapes a mitjà termini anuncien encara certa variabilitat els pròxims dies i temperatures lleugerament més altes a la darreria del mes.

Més enllà, els models de previsió a llarg termini de l’agència nord-americana NOAA anuncien que l’octubre podria finalitzar amb una temperatura mitjana pròxima a la normalitat a Catalunya i amb registres de precipitació també força habituals. El novembre, en canvi, s’entreveu més càlid del que tocaria i també clarament més eixut. La normalitat pel que fa al termòmetre i la precipitació tornaria a marcar la dinàmica del mes de desembre.