Als anys 90 els veïns del barri del Coll demanaven un casal per a la gent gran. Però l’edifici que es va destinar a equipaments tenia cinc plantes, així que es va convertir en centre cívic i va poder acollir les activitats que ja s’estaven desenvolupant al barri. Explica el director de l’equipament municipal, Xavier Franch, que “aquest és un barri petitó, de 7.000 habitants, però té una vida social i cultural molt potent i no d’ara, de fa molt de temps. Al principi vinculades a la parròquia, van néixer l’orquestra Musicus, la coral, l’agrupament escolta, l’esplai, vull dir, hi havia molta gent que ja feia coses abans que existís aquest centre cívic i després en existir el que ha fet és multiplicar-ho”.

Ciència-ficció i sostenibilitat

Moltes activitats i per a totes les edats es desenvolupen al centre cívic, però fa més d’una dècada que aposten per dos cicles: el Coll Fantasy -activitats relacionades amb la ciència-ficció i la fantasia- i la Primavera verda -una iniciativa per un barri més verd, sostenible i humà-. Aquestes iniciatives ja s’han convertit en part de l’ADN de la casa.

El casal de joves és un altre puntal del centre, va començar en un altre espai, però en inaugurar-se el centre cívic, es va traslladar al nou edifici. A més, des de fa temps es treballa per recuperar la història de l’Editorial Bruguera, una empresa que havia estat al mateix edifici i que va marcar la vida d’aquest barri de muntanya. Ara, en el 25è aniversari de l’equipament, es presentarà un documental web sobre la memòria oral de la Bruguera el dijous 28 de setembre a les 19 h.

Activitats per celebrar el quart de segle

També hi haurà més activitats de celebració, com l’exposició “25 anys CC”, un recull de retrats de persones que han passat per la història del centre, a càrrec del Grup Artístic ZO3, al vestíbul. Tancaran les activitats programades pels 25 anys un ball especial de gent gran, una mostra de curtmetratges realitzats per grups i col·lectius del Coll i acabaran el dia 29 de setembre amb un concert del 25è aniversari amb l’orquestra de flautes dolces Musicus.