El conseller d’Interior, Joaquim Forn, ha afirmat aquest migdia en un contacte amb mitjans de comunicació que “s’està creant el relat de les manifestacions violentes, que de moment no s’han produït”. Segons informa el diari Ara, Forn tem que “si al final no es produeix la violència espontàniament, la provocaran, és de manual”. El conseller d’Interior pensa que l’Estat està elaborant aquest relat “per dir que hi ha un delicte de sedició” o, fins i tot, activar la Llei de seguretat nacional. “No es pot descartar res”, ha sentenciat, i ha acusat La Moncloa d’estar cometent “una gran irresponsabilitat” atribuint violència a unes mobilitzacions que “sempre han estat pacífiques.” El conseller també afirma que s’està produint una “intervenció encoberta” dels Mossos d’Esquadra i de les competències de la Generalitat en matèria policial.

En la mateixa línia, el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, creu que les institucions de l’Estat “volen crear un relat que no és” amb l’acusació de concentracions “tumultuoses” a l’hora d’enviar reforços policials a Catalunya. Turull ha puntualitzat que “en tot aquest procés de tumults no n’hi ha hagut, ni n’hi haurà”.

Més agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya

Les reaccions han sorgit després que a primera hora del matí el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, hagi notificat al conseller d’Interior, Joaquim Forn, que el Govern espanyol ha decidit desplaçar a Catalunya unitats de reforç dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per fer front a mobilitzacions que defineixen com a “tumultuàries”. Aquesta carta també fa referència a l’article 38.2 de la Llei orgànica 2/1986, que dona prioritat als cossos de seguretat de la comunitat autònoma, sense perjudici de l’actuació simultània dels de l’Estat “quan ho estimin necessari les autoritats competents”. El comunicat remès pel Ministeri de l’Interior justifica la decisió amb l’objectiu d’assegurar les funcions de vigilància de l’espai públic i manteniment de l’ordre i per garantir les actuacions “en cas que es mantingui el referèndum il·legal”. 

El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha utilitzat els mateixos termes per qualificar les mobilitzacions a Catalunya. “Davant de mobilitzacions tumultuàries”, ha dit, es despleguen els agents per “donar suport a la tasca que fan els Mossos d’Esquadra”.