L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha estat el primer a iniciar l’assaig clínic internacional amb dones embarassades per avaluar l’eficàcia, la seguretat i la capacitat de crear una resposta immunitària de la vacuna de Pfizer. L’estudi avaluarà també la transferència dels anticossos de la mare al fetus, així com a través de la llet materna als nadons.
Vacuna o placebo per a les voluntàries
A Barcelona, l’estudi es farà a l’Hospital Vall d’Hebron i també al de Sant Pau. Les voluntàries rebran aleatòriament i sense que els investigadors ho sàpiguen la vacuna de Pfizer o bé un placebo. Es farà un seguiment de les dones fins al part, moment en què es descobrirà si porten les dues dosis de la vacuna. En cas de portar placebo, se les vacunarà aleshores, després del part.
Pel que fa als nadons, també se’ls faran controls durant els primers sis mesos de vida. A més de vetllar per la seva salut, es comprovarà si han rebut anticossos a través de la placenta o de la llet materna, i durant quant de temps són efectius.
Estudi amb 700 voluntàries
L’estudi preveu analitzar els casos de 700 dones entre els 52 hospitals dels sis països que hi participen. El primer dia, l’Hospital Vall d’Hebron ja ha reclutat dues de les 15 voluntàries que li toquen, tot i que no hi ha límit. “Creiem que serà fàcil que s’hi presentin voluntàries perquè hi ha ganes de vacunar-se, i aquesta és una vacuna que s’han posat moltes persones i sense problemes”, explica la doctora Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Vall d’Hebron.
Per participar-hi cal que les gestants siguin majors d’edat i sense patologies destacables. En una primera fase s’inclouran al programa amb 27 setmanes de gestació. A la segona, ho faran amb 24 setmanes gestades.
Les embarassades, població de risc
Aquesta investigació es fa després que es qualifiquessin les embarassades com a població de risc respecte a la covid-19. “S’ha demostrat que tenen més possibilitats de desenvolupar formes greus de la infecció, amb més risc d’ingrés a l’UCI, de ventilació mecànica i de finalització prematura de la gestació”, afirma la doctora Anna Suy, cap del Servei d’Obstetrícia del Vall d’Hebron.
Els resultats, a la tardor
Les conclusions han de servir sobretot per donar llum a la incertesa que viuen ara mateix les futures mares a l’hora de decidir si es vacunen de la covid-19. “Volem aconsellar amb tot el coneixement de causa. No és una vacuna contraindicada, però no se sap a quina setmana cal posar-la, hi ha moltes preguntes que ha de resoldre l’estudi. Mentrestant, aconsellem que parlin amb el seu metge i valorin el risc-benefici”, afegeix la doctora Suy. Si tot va bé, esperen els primers resultats per a finals de l’estiu i els resultats definitius haurien d’arribar cap als mesos d’octubre i novembre.
Fins ara, poques dades i observacionals
Ara per ara les dades que hi ha sobre els efectes de la vacuna en les embarassades són escasses, ja que fins ara han quedat excloses dels estudis i els casos que hi ha d’embarassades vacunades han estat per accident. “El que teníem fins ara és un estudi de finals d’abril fet als Estats Units en què es recullen de forma observacional les aportacions que han fet 3.500 dones. Però no és un estudi científic. Elles explicaven com se sentien i si havien tingut símptomes”, explica la doctora Campins.
Els propers testats, els infants
El proper pas de Pfizer serà testar la seva vacuna contra la covid en els infants. Primer ho farà en la franja entre els cinc i els 11 anys. I després la provarà amb els menors de cinc anys. En tots dos casos es preveu que les proves es facin aquest mateix any en centres com el Vall d’Hebron. Tanmateix, encara no hi ha dates de quan podrien començar aquests assajos.