775.000 dosis en només una setmana a Catalunya, un rècord anunciat. La majoria, 445.770, són de Pfizer, que, a més, s’espera que mantingui aquestes xifres durant tot el mes de juny. Després ve AstraZeneca (219.600) amb la major remesa rebuda fins ara, però molt irregular en les entregues. I, al darrere, Janssen (59.500) i Moderna (50.500).

Aquesta xifra total suposa unes 200.000 dosis més de les que es van rebre setmanalment el mes de maig i han de suposar un impuls important en el pla de vacunació. El 36 % de catalans ja en tenen com a mínim una dosi i gairebé el 20 % han rebut la pauta completa.

De fet, Salut ja ha anunciat que el 15 de juny començarà la vacunació de la franja d’entre 40 i 49 anys. Salut preveu comparèixer en roda de premsa aquesta setmana i podria concretar-ne els detalls. També haurà de respondre a un dubte important. Amb la majoria de professionals essencials menors de 60 escollint AstraZeneca com a segona dosi, n’hi haurà suficients per als majors de 60 quan els toqui? Les primeres persones d’aquesta edat que es van vacunar amb AstraZeneca ho van fer a principis d’abril i a mitjan juny tenen programada la segona punxada.

Que ningú no es quedi amb una sola dosi

En tot cas, els experts recorden la importància de no deixar passar la possibilitat d’injectar-se totes dues dosis, més enllà de la marca. La viròloga de l’IRTA-CReSA Júlia Vergara-Alert va explicar a betevé que amb una dosi la immunitat és més baixa i es dona la possibilitat al virus de mutar. I és que aquest és el perill de què alerten tots els experts ara que s’arriba al final del túnel de la pandèmia: que apareguin més variants que ho destarotin tot.