(ACN) Arrels Fundació fa seguiment, com és habitual, de les persones sense sostre. Aquests dies, però, en plena onada de calor, professionals i voluntaris estan pendents dels problemes de salut que poden produir les altes temperatures.

Marta Maynou, cap del programa d’acollida d’Arrels, destaca que les persones en situació de carrer estan entre els principals afectats directament per les condicions meteorològiques adverses. “Estan a la intempèrie i per tant no disposen de refugi”.

“Si almenys venen ells, t’aconsellen”

La Verònica Beas, educadora social de la fundació, explica que el que fan és visitar els seus usuaris, preguntar-los com estan i si necessiten alguna cosa. A més, aquests dies també els recomanen que es protegeixin del sol i beguin molta aigua. És el cas del Manuel (62 anys), que fa vuit anys que viu al carrer, al costat del mercat de la Barceloneta: “Suposa una alegria que vinguin, perquè estàs sol. Si almenys venen ells, t’aconsellen”, comenta.

arrels sense sostre

Marta Maynou també destaca que l’atenció ha de ser al llarg de l’any perquè hi ha molts altres riscos que pateixen les persones, a banda de temperatures extremes. “El que necessiten són atencions més integrals i de llarga durada”. I afegeix: “Ara mateix hi ha la calor que el que fa és agreujar una situació molt vulnerable”.

El coronavirus dificulta que puguin refugiar-se de la calor

Maynou veu amb bons ulls que s’habilitin des dels municipis refugis climàtics perquè les persones es puguin resguardar. Tot i això, assenyala que tampoc canvia molt de la realitat de les persones sense sostre que, per exemple, van a parcs o jardins. A més, admet que en aquests moments hi ha aforaments limitats i mesures pel context de la covid que no fan fàcil l’acollida.