sensesostre al pavelló de la fira

Davant una onada de calor com la que es preveu que arribi aquest dimecres, tothom busca protegir-se en espais refrescants i preservats del sol. Ara bé, les persones que viuen al carrer ho tenen més complicat i en aquestes situacions sovint pateixen cremades, deshidratacions o cops de calor.

Les situacions climatològiques adverses sempre afecten la gent en situació de carrer
Marta Maynou, cap del programa d’Acollida d’Arrels Fundació

Limitacions pel coronavirus

Tot i que tant l’entitat com algunes administracions ofereixen espais on poder-se refugiar de les altes temperatures, les limitacions a causa del coronavirus els ho posen difícil. Als menjadors socials, per exemple, les persones sense sostre sovint hi troben, a més de menjar, un lloc on refugiar-se de les inclemències del temps però fins fa molt poc s’havien habilitat només a l’aire lliure. Els centres de dia també tenen l’aforament limitat a causa del coronavirus. “El covid ha afectat directament algunes persones en situació de carrer però sobretot estan patint les conseqüències de les mesures que s’han pres“, lamenta Maynou.

Refugis climàtics

L’Ajuntament també ha posat a disposició de la ciutadania els refugis climàtics per protegir-se de la calor. En aquest cas, però, a banda de les restriccions d’aforament, en espais com les biblioteques algunes persones tenen dificultats per accedir-hi perquè, per exemple, no ho poden fer amb el seu animal de companyia o tenen problemes de salut o addiccions que els ho dificulten.

La punta de l’iceberg

Des d’Arrels Fundació expliquen que intenten acompanyar i donar suport a les persones que viuen al carrer amb tot el que poden però Marta Maynou recorda que “les complicacions per les qüestions climatològiques son només la punta de l’iceberg de tots els riscos i patiments de les persones que es troben en situació de carrer” i explica que, a banda del temps, hi ha altres factors que agreugen la situació de les persones durant tot l’any.