Albert Batlle en una roda de premsa

El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha qualificat de “preocupant” la situació derivada de l’onada de calor. A Catalunya ja s’ha decretat el grau màxim per les altes temperatures. Segons Batlle, es tracta d’un “episodi extraordinari” que requereix la “màxima prudència” i extremar les precaucions.

Collserola, en el punt de mira

Barcelona és un dels 279 municipis afectats per les restriccions per risc d’incendis anunciades aquest dimecres per la Generalitat. Entre les mesures que ja han entrat en vigor hi ha la prohibició de circular amb vehicles motoritzats per medis naturals i això també afecta la serra de Collserola. Per aquesta raó, malgrat que no està prohibit fer esport ni passejar, des del mateix parc, així com des de bombers, agents forestals o la Generalitat es demana enèrgicament no adreçar-s’hi.

Batlle ha destacat que durant aquest estiu ja hi ha hagut 17 incendis a Barcelona, un a Montjuïc i la resta a Collserola. En total, s’han cremat 17,5 hectàrees de vegetació, 11 de les quals en un sol incendi, el que hi va haver el 8 de juny a la carretera Alta de les Roquetes. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament demana no anar a Collserola, tot i que descarta tancar-ne els accessos, de moment.

El balanç d’incendis sobrepassa, de molt, les xifres de l’estiu del 2020. Fa un any, es van declarar nou incendis a Collserola que van cremar 0,9 hectàrees entre tots. De fet, es va considerar la millor campanya forestal de la darrera dècada.

Evitar aglomeracions a les platges

Un altre dels aspectes derivat de l’onada de calor que preocupa el consistori són les possibles aglomeracions a les platges. En aquest sentit, Batlle ha alertat que “si hi ha saturació, es tancaran les platges del litoral barceloní”. Sense anar més lluny, aquest dijous es va haver de tancar la platja de la Barceloneta per l’excés d’aforament. El tinent d’alcalde demana limitar la presència al front marítim per evitar contagis de la covid-19.

Per esquivar les altes temperatures, Batlle recomana fer ús de la resta de refugis climàtics de la ciutat, com ara parcs i jardins, i també interiors com biblioteques, museus i complexos esportius.

El tinent d’alcalde ha fet aquesta valoració en una atenció als mitjans durant la qual ha estat acompanyat pel responsable operatiu del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (SPEIS), Víctor Molinet, i la directora del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), Montserrat Rovira.