Entre el 4 i l’11 d’agost s’han vacunat 2.334 dones embarassades a Catalunya, mentre que la setmana anterior ho van fer 1.256. Això suposa un increment del 85 % de dones gestants que reben el vaccí. Aquest augment s’atribueix a les mesures de sensibilització que s’han pres per accelerar la vacunació en aquest col·lectiu.
Salut va impulsar un seminari web juntament amb la comunitat científica sobre la importància de vacunar les dones gestants. El van seguir un miler de professionals mèdics. Els equips de l’atenció primària es van posar en contacte amb les embarassades per facilitar-los informació i aclarir dubtes sobre la vacunació. Paral·lelament, els hospitals han assessorat les dones en estat per animar-les a rebre el vaccí. De fet, el propi govern va fer una crida a les embarassades perquè es vacunessin.
Més risc entre les embarassades no vacunades
Les dones embarassades que no han rebut el vaccí multipliquen el risc de contagi per 4,2 i el d’ingrés hospitalari en cas de contagi per 5,4. Les gestants no vacunades tenen 23 vegades més risc d’ingressar en un hospital respecte de les embarassades que sí que han estat immunitzades. A finals de juliol, eren més de 40 les dones embarassades ingressades a Barcelona, una desena de les quals en estat crític.
A banda dels riscos de no estar vacunada, Salut destaca els beneficis de la immunització de les dones que esperen un fill. Rebre la vacuna durant la gestació implica transmetre anticossos al fetus, fet que també s’ha detectat entre dones lactants. Amb la vacunació, en conseqüència, es protegeix la salut del nadó un cop neix. Les dones gestants reben les vacunes de Pfizer o Moderna, que estan fetes amb ARN missatger.