Des que es va decretar l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus, a Barcelona han mort tres persones sense llar de forma violenta. La darrera ha estat aquest dissabte a la matinada en un portal del carrer de Casp. Segons un testimoni, que ha presenciat els fets perquè aquesta nit també descansava en el mateix carrer, l’home tenia uns 60 anys i maldormia entre cartrons quan algú l’ha agredit amb un fort cop al cap. La policia encara ha d’identificar la víctima i està pendent de l’autòpsia, però segons la investigació tot apunta que es tracta d’un homicidi.

L’altra mort violenta d’una persona sense sostre va ser fa tan sols dos dies, aquest dijous, i també al districte de l’Eixample, al barri del Fort Pienc. Segons la Fundació Arrels, en aquest cas la víctima era un noi de 23 anys i també el van localitzar greument ferit a la via pública.

El primer cas va ser pocs dies després del decret d’estat d’alarma davant d’un supermercat del carrer de Sardenya, a l’Eixample. Els Mossos van localitzar el cos d’una persona sense llar amb signes de mort violenta. En aquest cas, però, segons la investigació, els fets van tenir lloc arran d’una baralla entre dues persones sense sostre. 

La Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona s’ha fet càrrec de la investigació dels tres homicidis. De moment, però, només hi ha una persona detinguda que està relacionada amb la primera mort davant del supermercat.

El confinament augmenta l’aporofòbia, segons els experts

La Fundació Arrels i el Col·legi de Criminòlegs de Catalunya atribueixen els dos darrers homicidis de persones sense llar a un augment de l’aporofòbia. “Per una banda, la ciutadania continua rebutjant malauradament les persones que dormen al carrer perquè no s’està confinat i es creu que està perjudicant i per altra banda, hi ha gent que es veu amb més impunitat per agredir“, ha explicat el director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets.

En aquest sentit, la criminòloga Virgínia Ávila ha remarcat que “no és una violència gratuïta, és una violència basada en un prejudici, en un estereotip, basada en un odi cap a les persones sense llar”. Tant Busquets com Ávila afegeixen que el fet que hi hagi molt poca gent al carrer, tant de dia com de nit, fa més vulnerables les persones sense llar i que els agressors se sentin més impunes.

Ara bé, també recorden que d’agressions als sensellar n’hi ha tot l’any. Segons dades de Fundació Arrels el 38 % diuen haver patit algun tipus d’agressió verbal o física.