Treballadors del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) s’han concentrat davant les oficines de la xarxa de serveis i atenció especialitzada en persones grans i salut mental, DomusVi, per protestar contra l’externalització del servei. L’Ajuntament ha adjudicat un 50 % del servei a l’empresa Servisar (filial de DomusVi). Denuncien que aquesta multinacional, propietat d’un fons d’inversió, ha fet una gestió pèssima a les residències geriàtriques. Reclamen a l’Ajuntament que aturi l’adjudicació, i que compleixi de manera immediata la promesa electoral de remunicipalització del servei.

Precarització del servei

Des de la Plataforma SAD Catalunya, Fina Salazar, denuncia que aquest tipus d’externalitzacions precaritzen el servei. De fet, explica que un 80 % de les plantilla fa menys de 30 hores setmanals i que l’empresa els pot requerir treballar fora de l’horari habitual degut a l’existència d’una borsa d’hores. S’acumulen les hores no treballades per motius aliens a les treballadores, com ara quan la persona a qui s’ha d’oferir el servei és fora. Afegeix, també, que el 97 % de les treballadores estan a càrrec de famílies monoparentals i això encara “les fa més precàries”.

Una comissió a l’Ajuntament

Pensen que una possible alternativa a la contractació d’empreses privades és fer una comissió a l’Ajuntament, és a dir, crear una empresa de titularitat pública des d’on es controli la qualitat del servei i del treballador. “No pot ser d’altra manera, és un servei públic”, ha sentenciat Salazar.

També exigeixen al govern de la Generalitat que derogui el Decret 69/2020, d’acreditació, concert social i gestió delegada en la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, ja que consideren que facilita les privatitzacions i externalitzacions en el sector.