Classe d'una escola

En una carta conjunta que diversos sindicats de l’educació (USTEC·STEs, CCOO, I-CSC, ASPEPC·SPS, CGT, UGT i USOC) han enviat a la Generalitat recullen un seguit de mesures que, segons plasmen en el document, són imprescindibles i més eficients que el Pla del nou curs 2020-2021 que ja ha elaborat el govern. Entre d’altres, fer un control en els centres per pal·liar les carències viscudes pels alumnes durant el curs passat i per poder fer compatible l’activitat acadèmica i la prevenció de situacions de coronavirus més greus.

Mesures que recull el document

  • Garantir la presencialitat de tot l’alumnat a tots els nivells educatius. Ara per ara, el govern preveu mantenir-ho fins als alumnes de 2n d’ESO.
  • Reduir les ràtios d’alumnes per aula i deixar-ho en 10 alumnes a infantil i 15 a primària, secundària i la resta de nivells educatius.
  • Incrementar el personal docent, d’atenció educativa i de serveis, necessaris per tal d’aplicar aquestes ràtios de seguretat que reclamem mantenint les especialitats i l’atenció a la diversitat.
  • Adoptar mesures de prevenció i protecció de la salut a persones treballadores, alumnat i famílies.
  • Ús obligatori de mascaretes a partir de sis anys. Aquesta mesura ja ha estat plantejada pel Govern central i acceptada per la gran majoria de comunitats.
  • Garantir EPIs per als treballadors i treballadores, com són mascaretes FFP2 i pantalles facials.
  • Garantir la distància de seguretat dins les aules i els centres educatius.

“L’administració es mostra inaccessible”

Els sindicats d’educació reclamen al Departament d’Educació el màxim consens possible, tot i que, segons asseguren, l’administració s’ha mostrat inaccessible a les propostes que fins ara han posat sobre la taula. Els sindicats emplacen el Departament a no dilatar més “aquesta situació d’incertesa, assumir les mesures que proposem i comprometre’s a negociar a partir d’ara pel bé del conjunt de treballadores i de la comunitat educativa“. Per últim, i tal com inclouen en el discurs, des de la unitat sindical no descarten les formes de mobilització col·lectiva que siguin necessàries, com la vaga que ja han anunciat pels dies 16, 17 i 18 de setembre.