L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha actualitzat aquest dimecres les dades sobre consum d’aigua als diferents municipis que l’integren posant el focus, especialment, en aquells usuaris domèstics que superen els 200 litres per persona i dia.

En l’anàlisi dels consums domèstics, a Barcelona s’han detectat que 12.940 llars tenen un consum superior als 200 litres per persona i dia. Per districtes, on es concentren més usuaris domèstics que superen aquest consum, és a Sarrià – Sant Gervasi, on hi ha gairebé 2.900 llars que superen aquest llindar. Aquests habitatges representen el 22 % de tots els usuaris domèstics de la ciutat que sobrepassen els 200 litres per persona i dia. El segueix el districte de l’Eixample, amb gairebé 2.500 usuaris, que són més del 19 % del total.

L’AMB alertarà aquests usuaris perquè redueixin el consum

Segons ha informat l’AMB, a aquests usuaris se’ls enviarà una comunicació en què se’ls farà saber el seu consum doble i la mitjana del consum domèstic de l’àrea metropolitana, que és de 103 litres per persona i dia, i se’ls demanarà que facin un esforç per estalviar aigua.

Pel que fa al consum domèstic del 2022, el consum mitjà a Barcelona ha estat de 104 litres per persona i dia. Si es té en compte el total de consum d’aigua de l’AMB, que inclou també l’activitat econòmica, la mitjana de consum del mes de maig és de 165 litres per persona i dia, un consum que és un 5 % inferior respecte al maig del 2022. A la ciutat la mitjana del mes de maig sumant tant el consum domèstic com l’industrial és de 168 litres per persona i dia. La xifra representa un 11 % menys que l’agost del 2022, quan es va situar en els 188 litres per habitant i dia.

Els hotels redueixen el consum, però no és suficient

Paral·lelament, l’AMB també ha actualitzat les dades de consum d’aigua dels establiments turístics. Així, els hotels de cinc estrelles consumeixen de mitjana 312 litres per persona i dia, molt per sobre de la mitjana barcelonina però amb una reducció notable respecte a les dades d’un informe de Barcelona Regional del 2016, que establia que en aquest tipus d’hotel la mitja de consum era de 545 litres per persona i dia. Tot i això, l’AMB ha explicat que també s’està treballant amb el Gremi d’Hotels per reduir el consum d’aigua.

Garantir l’aigua en el futur

Tot i que aquestes dades, per ara, no incompleixen els límits imposats per la Generalitat —actualment la fase d’excepcionalitat per sequera estableix un consum màxim de 230 litres per persona i dia— l’AMB considera que és important seguir fomentant l’estalvi d’aigua i l’increment de l’oferta per garantir que en seguirem tenint en el futur.