Davant la perspectiva d’un estiu de rècord pel que fa a l’arribada de creueristes al port de Barcelona —s’espera acollir unes 800 escales de creuers aquest estiu— i coincidint amb el període de sequera més dur dels últims 100 anys, el debat sobre l’impacte del turisme en el consum d’aigua està servit.

En aquest context, Barcelona Regional ha tret a relluir aquest dimecres les dades de què disposa sobre el consum d’aigua que fan els turistes en funció del tipus d’allotjament. Així, mentre que als hotels més modestos el consum mitjà és de 130 litres per persona i dia, en els de quatre estrelles es calcula que consumeixen una mitjana de 375 litres per persona i dia i en els de cinc estrelles el consum s’enfila fins a 545, cinc vegades més que el consum mitjà d’un barceloní, que se situa en els 106 litres diaris. Segons aquestes dades, el turisme hoteler suposa el 12 % del total del consum d’aigua a Barcelona.

El consum d’aigua dels creueristes és només una quarta part del dels barcelonins

En canvi, segons les dades de Barcelona Regional l’impacte en el consum de l’aigua dels creueristes és molt inferior. Tot i que segons un estudi de les universitats de Lleida, les Illes Balears i València cada creuer consumeix uns 628.000 litres d’aigua cada vegada que amarra al port, el 80 % dels que ho fan a Barcelona disposen de plantes dessalinitzadores i potabilitzadores pròpies i per això el consum mitjà de recursos hídrics de la ciutat baixa fins als 27 litres d’aigua per persona i dia.

De fet, el Port de Barcelona va esgrimir aquesta xifra per defensar-se aquest dimarts davant la insistència de l’Ajuntament de Barcelona de la necessitat de reduir el nombre de creuers que arriben a la ciutat en plena sequera.