La lluita de la plataforma veïnal Defensem Can Raventós suma el que consideren una petita victòria. L’Oficina Antifrau de Catalunya ha tancat la denúncia del veïnat sobre el pla urbanístic de Can Raventós amb una recomanació a l’Ajuntament per tal que n’expliqui millor el procediment. En l’informe s’apunta que, malgrat que no s’han “observat indicis d’influències indegudes”, sí que “s’ha constatat l’existència de conflictes d’interès aparents en responsables municipals”. I per aquest concepte, “aparent”, creu que caldria una explicació transparent del procés.

Què es considera conflicte d’interès aparent?

Conflicte d’interès aparent seria aquell que no existeix, però des de fora hi ha alguna dada que pot fer sospitar que hi ha algun interès i, per tant, afecta la reputació i la imatge d’aquelles persones o institució sobre les quals recau la sospita. En aquest cas, aportar tota la informació necessària ha de servir per demostrar que realment no existeix aquest conflicte d’interès, ni real ni potencial.

Si traduïm això a la situació de Can Raventós, en el text d’Antifrau s’assenyala que aquesta qüestió no s’ha gestionat degudament per l’Ajuntament i cal informar per evitar perspicàcies. I de cara al futur, recomana “la revisió de l’eficàcia dels mecanismes de detecció de possibles conflictes d’interès”.

Portaran el cas a la Fiscalia Anticorrupció

A partir d’aquí l’Oficina Antifrau es remet al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on ja hi ha un contenciós administratiu presentat pels veïns pendent de sentència per a les properes setmanes. La plataforma Defensem Can Raventós està convençuda que aquesta sentència els serà favorable i han decidit quin serà el proper pas: presentar el cas a la Fiscalia Anticorrupció. “Volem que investigui el cas en profunditat i si es confirmen les sospites de la plataforma que hi va haver tractes de favor i irregularitats urbanístiques, que es depurin i es reparin els danys fets a l’erari públic, la imatge de les institucions i el jardí i la casa de Can Raventós”, afirma Pau Farràs, de Defensem Can Raventós.

Pel que fa a les irregularitats, entre d’altres assenyalen que el projecte dels pisos de luxe no respecta els 10 metres de distància de la masia catalogada de Can Raventós i que també s’hi construeix més en fondària i alçària, de manera que es passa de 2.280 a 4.174 m².

Una llarga lluita per salvar Can Raventós

És un capítol més en la lluita que duen a terme els veïns de Sarrià des que es van assabentar dels plans per convertir els jardins en pisos de luxe. Ni les manifestacions i protestes veïnals, d’una banda, ni les negociacions entre l’Ajuntament i la promotora, de l’altra, no han pogut aturar la construcció, ara per ara. A l’agost es van començar a talar arbres del jardí per començar les obres i, de fet, ja s’ha començat a mostrar com quedaran els pisos per tal de vendre’ls.

Ara, però, fa un mes que les obres estan aturades perquè s’han trobat diverses restes arqueològiques a la finca i cal fer-ne un seguiment.