anticos metàstasi càncer

(ACN/redacció) Científics de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) han descobert un anticòs que frena la metàstasi i el creixement del tumor en alguns càncers. Segons l’estudi publicat aquest dilluns a la revista ‘Nature Cancer’, l’anticòs ataca les cèl·lules mare del càncer i es converteix en el primer candidat a fàrmac que ataca aquest tipus de cèl·lules però que no en danya les sanes.

S’observa una reducció del tumor en tots els pacients

A l’assaig clínic amb el qual s’ha fet l’estudi, tres dels set pacients amb càncer de pell van aconseguir remissions parcials i un d’ells va aconseguir una remissió completa. Es va observar una reducció del tumor en els set pacients. L’equip de l’IRB ha utilitzat un banc d’organoides, és a dir, un banc de mostres biològiques canceroses replicades a partir de tumors de pacients. El seu mètode, doncs, ha estat anar aplicant diferents anticossos a aquestes mostres per veure quines n’eren les reaccions.

MCLA-158, l’anticòs que bloqueja les metàstasi

L’MCLA-158 és l’anticòs que, segons aquest estudi de l’IRB, bloqueja l’aparició de metàstasi. Rep el nom comercial de Petosentamab i es considera un mètode innovador en la lluita contra aquesta malaltia. El director del projecte, el doctor Eduard Batlle, ha comentat el valor d’aquest descobriment: “És una enorme satisfacció veure que els nostres avenços estan ajudant els pacients. Vam començar a investigar les cèl·lules mare del càncer fa 15 anys”.

Un anticòs contra dues proteïnes del càncer

La missió d’un anticòs és reconèixer agents infecciosos dins del cos humà perquè els limfòcits els ataquin i els puguin fer desaparèixer. En aquest cas, l’MCLA-158 ha demostrat que és capaç de detectar, i per tant d’assenyalar com a malignes, dues proteïnes del càncer: l’EGFR, que afavoreix el creixement descontrolat de les cèl·lules, i l’LGR5, responsable de l’expansió dels tumors.