Quan faltaven uns minuts per a les cinc de la tarda del 17 d’agost del 2017, una dotació policial va alertar per l’emissora que un vehicle havia pujat al tram central de la Rambla. “Allò ja ens fa alertar i sospitar i al cap de pocs segons em confirmen l’atropellament”, explica en Joan Portals, cap de la Regió Metropolitana de Barcelona dels Mossos d’Esquadra.

Immediatament es van activar diverses patrulles. Una la formaven el Fran Álvarez i el Miguel Prieto, dos agents del servei de paisà que van ser dels primers a arribar a la zona. “Vam arribar a l’altura del Zurich, vam aturar el vehicle i vam veure el que estava passant”. Descriuen “un riu de gent pujant corrents, amb cotxets al costat, a terra, deixant les bosses senceres, la gent amb cara de pànic”.

“El primer de tot era assegurar la zona i garantir que els serveis d’emergència poguessin entrar-hi”, explica Portals. Una altra prioritat va ser “confinar la gent” que hi havia a la Rambla en diversos locals i comerços. “No sabíem si per qualsevol lloc podia venir qualsevol persona amb una arma i atacar la gent”, recorda Álvarez.

Durant tota la tarda hi va haver informacions contradictòries i falses alarmes, com un suposat tiroteig a El Corte Inglés i l’alerta de terroristes atrinxerats en un restaurant. Totes es van desmentir. Però els agents expliquen que no van poder abaixar la guàrdia fins ben entrada la matinada.

Es va activar el dispositiu Cronos i l’operació Gàbia

Des del juny del 2015, Espanya havia elevat a 4 sobre 5 el nivell d’alerta antiterrorista. Això va fer que els Mossos d’Esquadra tinguessin previst i assajat el protocol d’actuació en cas d’un atac. Aquella tarda van posar en marxa el dispositiu Cronos, que marcava “punt a punt què havíem de fer cadascuna de les dotacions, fossin de seguretat ciutadana o d’ordre públic”, apunta Portals.

També es va activar l’operació Gàbia per evitar que el terrorista sortís de la ciutat, tot i que finalment va escapar. Els Mossos d’Esquadra van aconseguir localitzar-lo i el van acabar abatent quatre dies més tard, a Subirats (l’Alt Penedès).