“Recordo perfectament l’avís de l’emissora: Atenció, una furgoneta a gran velocitat entrant per la Rambla, és un atac terrorista. Aparteu tota la gent possible.” Amb aquest missatge es va assabentar l’inspector segon i cap de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella, David Martínez, de l’atropellament massiu del 17-A. En aquell moment, ell era en una reunió, però, de seguida, va córrer cap a la Rambla.

“De fet, vam arribar només 20 segons després que s’aturés la furgoneta i no vam enxampar el terrorista perquè, entre cometes, va tenir sort i es va aturar al pla de l’Ós que és un lloc on hi ha quatre possibles sortides. Quan arribes allà i veus molta gent ferida, fas el que et surt que és ajudar la gent.”

Amb el nivell d’alerta 4 sobre 5, diu Martínez, la possibilitat d’un atemptat a Barcelona era quelcom que el cos de la Guàrdia Urbana tenia previst. De fet, assegura, s’havien preparat amb formacions específiques sobre com afrontar situacions d’emergència declarades, també havien practicat tècniques de reanimació per tenir-les el màxim d’entrenades possible.

En l’operatiu, es van activar fins a 360 agents de la Guàrdia Urbana i 300 més es van oferir per si calien més reforços. L’inspector David Martínez va treballar 36 hores seguides. Seran uns dies que no oblidarà mai, ni ho pretén. De fet, al seu despatx, hi té la fotografia del nen de Rubí que va perdre la vida.

“Ningú no està preparat per veure una imatge d’aquestes. Hi ha gent que se t’aferrava directament a les cames demanant ajuda i era difícil fer-los entendre que sí, potser vosté té una fractura greu, però hi ha una altra dona allà al costat que si no li faig la reanimació cardio-pulmonar morirà. Et sents impotent perquè et falten mans, però tens una calma tensa.”

“Tota la gent que treballa a la Rambla ens va ajudar moltíssim. Els comerços que van acollir gent, els hotels donaven aigua i queviures a nosaltres i a la gent que vam confinar després de l’atemptat per seguretat, taxistes que portaven gent als hospitals, farmàcies que ens deixaven material de primers auxilis… Tothom va respondre i va estar a l’alçada, i això és molt d’agrair.”

Una de les imatges que més va impactar Martínez va ser el silenci a la Rambla hores després de l’atemptat, quan tothom havia estat evacuat. “Estàs acostumat a una Rambla on passen 230.000 persones al dia i estava totalment buida, tot en silenci, tot completament aturat”.