atemptat rambla 17-A

Toc d’atenció dels comerciants i restauradors de la Rambla, que, una setmana abans del primer aniversari de l’atemptat a la Rambla, han demanat que les reivindicacions polítiques no marquin els actes de commemoració de l’atemptat del 17 d’agost. Remarquen que l’objectiu de l’homenatge és recordar i honorar les víctimes, els ferits i els afectats, i que tothom que ho vulgui s’hi pugui sumar, tingui la ideologia que tingui.

La petició arriba després que entitats de suport a la monarquia hagin convocat una concentració de suport al rei Felip VI davant la Font de Canaletes divendres a les 10 h, mitja hora abans de l’acte d’homenatge institucional a la plaça de Catalunya. També llancen l’advertència arran de les protestes independentistes amb què ha estat rebut el rei en els seus últims actes a Catalunya. Una d’aquestes, precisament, va ser la xiulada que es va viure durant la manifestació de rebuig als atemptats, l’agost de l’any passat.

L’ACN i Òmnium descarten organitzar un boicot al rei, però anuncien una mobilització a Lledoners

L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han descartat organitzar cap acte de protesta per la presència del rei d’Espanya als actes de commemoració dels atemptats de Barcelona el 17-A. Així ho ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie. Malgrat tot, també ha anunciat que convocaran conjuntament amb Òmnium una concentració davant la presó de Lledoners la tarda del 17 d’agost. Amb aquest acte les entitats independentistes volen homenatjar Joaquim Forn, pres a Lledoners, i el major Josep Lluís Trapero, que estaven al capdavant del dispositiu dels Mossos durant la resposta a l’atemptat.

D’aquesta manera, les entitats sobiranistes aprofitaran l’anunciada visita del president Quim Torra a Joaquim Forn, i rebutgen organitzar cap acte de protesta davant del rei, que serà a l’acte del 17-A al matí a la plaça de Catalunya. Per Paluzie, “aquí hi ha uns protagonistes centrals que són les famílies de les víctimes. És molt dur i venen aquí. I més sent estrangeres, tornant al lloc on es va produir tot. I això és el que hem de posar al centre tots, tots, també el govern de l’Estat”, ha dit, confiant així que les institucions espanyoles no intentaran tenir més protagonisme. Així, l’ANC descarta, doncs, “impulsar coses que interfereixin en l’acte de les víctimes”.

La CUP no participarà en els actes oficials del 17-A per la presència del rei

La CUP ha anunciat que no participarà en els actes oficials del 17-A per la presència de Felip VI: “Entenem que no hem de participar en actes amb el monarca espanyol, perquè és còmplice de la negociació i la compravenda d’armes que generen conflictes globals, i que tenen molt a veure amb la situació lamentable que ens porta als atemptats de Barcelona i altres capitals europees”, ha al·legat a RAC1 la diputada al Parlament Natàlia Sànchez.