Gabriel també ha remarcat la doble estratègia de la CUP, en el marc de la qual ella ha marxat a Suïssa per internacionalitzar el cas però en canvi Mireia Boya va acudir a declarar al Tribunal Suprem. Sobre els passos a seguir al país helvètic, ha dit que dependran de com evolucioni el procés judicial. Tot i que, de moment, el magistrat Pablo Llarena ha descartat emetre una ordre internacional de detenció contra ella, l’exdiputada de la CUP ha insistit, com ja van avançar gdes del partit, que si s’activa una demanda d’extradició, podria demanar asil a Suïssa.

Gabriel ha explicat també que “marxar no és agradable” però que creu que des de Suïssa pot contribuir a defensar els drets dels líders independentistes empresonats i a denunciar l’excepcionalitat del procés Preguntada per si la seva decisió pot afectar la situació de Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart, que es troben en presó provisional, Gabriel ha afirmat que “seria una situació que s’escaparia, de molt, de l’aplicació del dret penal i processal tal com està concebut”. En aquest sentit, ha remarcat que, segons la llei, les conductes penals són individuals i que no es pot retreure un comportament que no sigui personal.

L’exdiputada cupaire també ha explicat que l’advocat que ha contractat és expert en drets humans i ha retret a la justícia espanyola que “no sabem exactament què se’ns retreu”.  Per Gabriel, “els delictes que se’ns atribueixen no existeixen”. L’objectiu, ha dit, és “liquidar” i “humiliar” l’independentisme.