Un centenar d’alumnes de l’Escola Betània Patmos han recollit 200 kg de brossa al Parc Natural de Collserola. Han pentinat uns terrenys propers al centre educatiu, situat als peus de la serra al vessant de Barcelona. Gràcies a aquesta activitat, que pertany a l’assignatura de l’ESO Aprenentatge i servei, els alumnes han millorat l’estat d’aquesta zona del parc i, de pas, s’han conscienciat de la importància de preservar el medi ambient. El parc natural cada vegada té més visitants i trobar-hi deixalles s’està convertint en un fet habitual.

200 kg de deixalles en dues hores i mitja

Els alumnes han netejat per primera vegada una part del bosc de Collserola. L’activitat l’han realitzat durant dos dies amb la col·laboració del parc, que els ha proporcionat informació sobre les característiques i usos de l’espai, i els ha explicat com s’hi haurien de comportar. En només dues hores i mitja han recollit 200 kg de brossa: ampolles de vidre, envasos de plàstic i tot tipus de deixalles, que han apilat i classificat per poder-los reciclar.

Ampolles de vidre trobades al Parc Natural de Collserola

L’activitat de recollida i classificació de residus s’ha realitzat a Collserola i també a la platja de la Barceloneta, on n’han ajuntat una vintena de quilos. La iniciativa s’emmarca dins el projecte Let’s clean up Europe i el centre vol que es repeteixi cada any i que la facin tots els alumnes de l’ESO.

Objectiu doble: netejar i conscienciar

Aconseguir un parc lliure de deixalles és, sens dubte, un dels objectius primordials d’aquesta iniciativa, però l’activitat de neteja va més enllà: també vol conscienciar els joves de la importància d’emportar-nos la brossa a casa quan visitem un espai natural. “Això és una experiència que els alumnes podran compartir amb la família i els amics. Podran dir-los: ‘Mira, tenim Collserola més neta gràcies a una activitat que hem fet nosaltres’. Esperem que sigui una via per propagar aquesta cultura de cuidar l’entorn”, explica David Díaz, professor del centre.

Després de recollir deixalles durant el matí, les conclusions dels alumnes de secundària són clares. Blanca Vicente, de 4t d’ESO, lamenta l’estat en què s’han trobat la zona: “Fa pena perquè realment veus un entorn natural que està tot brut i ple de plàstic. Hauríem de cuidar més el nostre entorn i el nostre planeta per poder mantenir-lo per al futur”. Marc Cascant, del mateix curs, afegeix que “hauríem d’anar més amb compte tots, per exemple, si et treus la mascareta, guarda-te-la a la butxaca, no la tiris a terra. Això depèn de cada persona i cadascú ha de fer un esforç”, ha conclòs.