Una imponent àguila freqüenta des de dimarts la finestra d’una oficina a tocar de la plaça dels Àngels, al Raval. L’exemplar es va deixar veure al matí, i ha tornat a rondar el mateix punt aquest dimecres i dijous. Es tracta d’un aligot de Harris, una espècie originària d’Amèrica i que s’utilitza per la pràctica de la falconeria. Els Agents Rurals van rebre el primer avís d’albirament dimarts mateix i hi van desplaçar un equip de tècnics per provar de capturar-lo, però en arribar al lloc l’au rapinyaire ja havia marxat. De moment, el seu propietari no l’ha reclamat.

Els Agents Rurals estan a l’expectativa de nous avisos, o que el seu amo en comuniqui la pèrdua: “Si veiem que freqüenta sempre aquesta zona, ens podem plantejar de col·locar-hi una trampa, però això dependrà dels albiraments que es produeixin durant els següents dies”, ha explicat a ‘bàsicsJaume Bosch, cap de l’Àrea Regional de Barcelona del cos. Els obstacles de la ciutat i l’ampli radi per on pot desplaçar-se l’au, assegura, en dificulten la captura.

La Fundació Galanthus Natura, que s’encarrega del seguiment dels falcons autòctons que tenen niu a la ciutat, ha detectat que la fuga d’aus utilitzades en la falconeria és més habitual del que sembla: “Apreciem que cada cop és un fet més habitual per les fotos que ens envien, no fa gaire se’n va escapar un altra a la zona de Montjuïc”, apunta Sergi García, tècnic de Galanthus. El millor per capturar-la fàcilment seria que el propietari anés a buscar-lo un cop localitzat: “És relativament senzill perquè l’animal coneix qui el cuida, i el podria fer baixar amb un esquer de menjar“.

L’aligot perdut està anellat i té les corretges de falconeria

L’aligot de Harris perdut al Raval està anellat, però les fotos que han fet els qui l’han vist fins ara no han permès llegir-ne la identificació. També té posats els gits, és a dir, les corretges que porten lligades a les potes per a la falconeria. Bosch, dels Agents Rurals, explica que la tinença de rapinyaires per aquesta pràctica està regulada per la Llei de Protecció dels Animals de la Generalitat i cal un permís i fer constar en un registre l’au.

“No són un perill per a les persones”

“Els Harris mengen conills, rates, i altres ocells, i convé retirar-lo del medi perquè suposen una competència amb els exemplars autòctons, els falcons i els xoriguers, però no són un perill per a les persones”, diu el tècnic de Galanthus. Hi coincideixen els Agents Rurals, que consideren que pot ser un risc que visqui en llibertat sobretot si hi ha altres exemplars també lliures de la mateixa espècie, perquè podrien criar.