toc queda Catalunya

L’arribada de la variant delta a Catalunya ha provocat un gir en l’evolució de la pandèmia, que ha generat un altre creixement descontrolat dels contagis. A Barcelona s’han triplicat els casos en tan sols una setmana. Els experts assenyalen que la velocitat de transmissió de la variant delta és “molt més ràpida que la de la resta de variants” i creuen que la situació és preocupant perquè es detecta un cert relaxament per part de la ciutadania. De fet, es preveu que aquest repunt dràstic de casos pugui superar la previsió d’hospitalitzacions en pocs dies.

La fi del toc de queda i l’obertura de l’oci nocturn han contribuït, segons els experts epidemiològics, que es disparin el nombre de positius. Per aquest motiu, experts en epidemiologia com Àlex Arenas, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili i investigador d’ICREA, demanen prudència i que s’apliquin les restriccions necessàries per tal de controlar l’evolució de la pandèmia.

“Les actituds nocturnes estan fora de control en els mínims de precaució que requereix l’epidèmia. Des del punt de vista epidemiològic, recomanaríem aplicar altre cop el toc de queda o intentar que, com a mínim, aquest tipus de situacions no es produeixin”

Per això, Arenas recomana que o bé “es respectin les mesures de seguretat” o s’apliqui “un toc de queda nocturn fins que el 52 % de la població tingui la pauta completa”.

L’investigador d’ICREA recomana, també, que els tests d’antígens es puguin comprar a les farmàcies, per posar-los a l’abast de tothom.

L’efecte de la vacuna no és immediat

L’expert subratlla la importància de respectar les mesures de seguretat fins que el gruix de la població més jove hagi rebut la pauta completa de la vacunada.

“La immunitat no és immediata. Passats 12 dies des de la primera dosi, el vaccí ofereix una protecció del 30 % davant la variant delta. Amb la segona dosi augmenta la protecció fins el 80 %. Però s’han de respectar els terminis”

Arenas: “L’Estat hauria d’haver demanat PCR negatiu al turisme britànic”

El catedràtic considera que va ser un error el fet de permetre el trànsit de turistes amb el Regne Unit sense exigir un test PCR negatiu. “Si l’Estat espanyol hagués restringit l’entrada de turistes britànics amb PCR no ens trobaríem en la situació actual”, apunta. De fet, la variant delta està molt estesa en terres britàniques.

Comparteix a: