“Estem pujant a una velocitat molt alta. No veiem cap pic encara: el que veiem és que pugem a una velocitat estrepitosa.” L’investigador de BIOCOM-SC, Daniel López Codina, assegura que el rècord de positius detectats a Barcelona en tota la pandèmia es batrà dia rere dia fins que no hi hagi mesures noves que frenin la cinquena onada. Si bé recorda que els hospitals no s’ompliran com en onades anteriors gràcies a la vacunació, alerta que l’atenció primària ja està col·lapsada, tant pel procés d’immunització com per la gran quantitat de proves diagnòstiques que han de fer. Per això, tant ell com altres experts epidemiòlegs demanen al Procicat i a les autoritats sanitàries actuar ja, urgentment, per frenar una corba de contagis que, ara per ara, està disparada.

Després de la pròrroga de les restriccions a Catalunya, el també professor de la UOC creu que l’estratègia actual del Departament de Salut, d'”esperar que la vacuna aturi l’onada”, és “clarament un error“. En una entrevista a betevé, afirma que perquè la vacunació sigui plenament efectiva cal que arribi a tota la població i, a més a més, recorda que cal esperar un temps entre dosi i dosi i també uns dies després de la segona injecció per arribar al màxim de l’efectivitat. “És un error esperar que el sistema [d’atenció primària] es col·lapsi abans d’actuar“, ha insistit.

Un de cada 1.000 joves acaba a l’UCI

En qualsevol cas, ha destacat que aquesta onada és molt diferent a les anteriors; primer, perquè hi ha població vulnerable vacunada amb pauta completa, i segon, perquè això es tradueix en un impacte menor als llits hospitalaris i a les UCI. En aquest sentit, celebra que les vacunes són eficaces i funcionen. Això sí, recorda que un de cada 1.000 joves contagiats requereix ingressar en un llit de crítics.

Fins que no arribin restriccions noves per part del Procicat o del Govern espanyol, López Codina demana conscienciació a la població: “Hem d’entendre que és la nostra responsabilitat aturar-ho.”

Arenas alerta pel ajornaments en la primària

Són moltes les veus del món de l’epidemiologia que coincideixen amb la valoració que fa López Codina. El físic i investigador de l’ICREA, Alex Arenas, també coincideix a dir que la cinquena onada durà l’atenció primària a una situació de col·lapse i que això “no és cap broma”. Diu que hi haurà “milers de malalts no covid que no es podran atendre fins al setembre” i això, afegeix, també significarà més morts indirectes per la pandèmia.

L’epidemiòleg Oriol Mitjà també lamenta que la població i les autoritats apostin per tornar “a tota velocitat” a un món del qual, ha dit, cal fugir. “No n’aprenem“, ha valorat.