Veïns del barri de la Salut han començat a organitzar-se per les noves promocions d’habitatge que s’estan fent als carrers de Maignon, Mare de Déu del Coll i Repartidor. Diuen que estan amoïnats pel nou entramat urbanístic i veïnal que pot suposar i creuen que s’hauria d’actualitzar el Pla General Metropolità que permet aquestes construccions de grans alçàries.

“Veiem que està canviant el barri”

Només al carrer de Maignon hi haurà tres edificis nous que poden superar en alçària les construccions actuals. Per això, el veïnat ha decidit organitzar-se per posar-hi fre, ja que consideren que aquests nous edificis poden generar l’inici d’un procés gentrificador al barri, que signifiqui l’expulsió del veïnat i un espai menys sostenible.

“L’Ajuntament està donant llicències en funció d’un Pla General Metropolità dels anys 70, ara mateix no funciona, llavors veiem que està canviant el barri“, explica Luis Hidalgo, que és veí de la zona i està preocupat, ja que diu que “ens estan construint ‘mamotretos’ enormes a preus de luxe, canviarà el perfil d’habitant del barri, més trànsit, més ciment, més foscor”.

Proposen actualitzar el PGM

Una trentena de veïns ja s’han reunit per posar en comú la situació del barri. A més, han volgut també dirigir-se al districte de Gràcia i preguntar per les llicències de construcció. Aquestes compleixen tota la normativa, però tot i això, els veïns creuen que són un nyap dins d’un barri popular. De fet, creuen que la solució és actualitzar el Pla General Metropolità dels anys 70 que permet aquestes alçàries dels edificis i adaptar-lo a la ciutat actual que vol deixar de tenir el cotxe com a protagonista.

Volen evitar desnonaments al barri

Hidalgo explica que “la idea és que l’Ajuntament diu que tot és legal, però nosaltres diem: d’acord, és legal, però han fotut fora un senyor de 80 anys de casa seva que tenia un contracte legal en vigor i l’han fet al carrer, això és el que ens preocupa, si a un veí li pot passar aquesta cosa que no pot passar amb la resta de veïns“. Aquest desnonament, al carrer de Maignon, 6, va encendre totes les alarmes. El veïnat vol evitar situacions com les del Francisco, que va perdre casa seva després de 45 anys per la construcció de nous pisos.