Carme Forcadell

(ACN/Redacció) El Tribunal Suprem ha revocat l’aplicació del 100.2 a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. L’alt tribunal ha pres aquesta decisió després d’haver estimat un recurs que va interposar la fiscalia en contra d’aquest article, proposat per la Junta de Tractament de la presó de Mas d’Enric (Tarragona) i ratificat pel Jutjat de Vigilància Penitenciària 3 de Lleida.

La Sala Segona del Suprem, que presideix Manuel Marchena, ha tombat el 100.2 en considerar que no existeix cap connexió entre el programa de tractament aprovat, consistent en tasques de voluntariat i acompanyament a familiar fora de la presó, i el procés de reinserció de la penada, condemnada a 11 anys i mig de presó per sedició. Pel tribunal, és “injustificable” aquest règim de semillibertat “de facto” de què gaudiria abans d’haver complert ni una quarta part de la condemna.

En la interlocutòria, Marchena també estableix que a partir d’ara serà el Tribunal Suprem, que va emetre la sentència de l’1-O, qui resoldrà els recursos de la fiscalia en contra dels permisos dels presos independentistes. En aquest sentit, afegeix que els recurs dels fiscals suspendran automàticament els permisos mentre el Suprem no resolgui.

D’aquesta manera, el Suprem tanca la controvèrsia sobre l’òrgan competent per conèixer aquests recursos. La llei estableix que el tribunal que sentencia no decideix sobre els permisos penitenciaris ni sobre l’aplicació del reglament penitenciari. Només té potestat per decidir sobre la classificació en graus dels presos, és a dir, sobre el tercer grau que Justícia els ha concedit -tot i que això només arribarà a l’alt tribunal si hi ha recurs de la fiscalia-. Ara bé, sobre l’article 100.2 argumenta que afecta “el model d’execució de la pena” igual que la classificació en graus i que, per tant, “els recursos d’apel·lació han de ser examinats per l’òrgan sentenciador”.

A través de Twitter, Forcadell ja ha reaccionat a la notícia. Diu que “no li sorprèn” perquè del Suprem, assegura, “no espero justícia, sé que és venjança”.