ratxes vent borrasca Juliette

La borrasca Juliette, batejada per l’Agència Estatal de Meteorologia fa encara no dos dies, ha estat la responsable de comportar un episodi de neu a cotes baixes a Barcelona i, ara, un temporal marítim dur a bona part de la costa catalana.

La borrasca Juliette haurà deixat, doncs, una mica de neu al litoral i el prelitoral i pluja que, en el millor dels casos, ha deixat registres propers o poc superiors als 20 litres en aquestes comarques.

Malauradament, les capçaleres dels rius han quedat, un cop més, al marge d’aquesta situació i, tant és així que, en moltes comarques ni tan sols ha arribat a ploure.

Oportunitat perduda, doncs, i més si tenim en compte que la borrasca Juliette es tracta d’una borrasca mediterrània, cares de veure darrerament a prop de casa nostra.

Sense expectatives en els propers set dies

Així, la sequera es continuarà cronificant i, de fet, podria fer oficialment un pas endavant més en les properes hores o dies si la Generalitat decideix passar a la situació d’excepcionalitat que, sense entrar encara en restriccions d’aigua de boca, limitarà molt més la disponibilitat d’aigua.

Les reserves hídriques continuen molt baixes i aquest dilluns només hi havia a les conques internes de Catalunya un total de 192 hectòmetres cúbics disponibles, un 27,78 % del total. Tot i això, hem de dir que el descens vertiginós dels darrers mesos s’ha aturat els darrers cinc dies gràcies a la regada de la setmana passada, que va ser més generosa.

Malauradament, no hi ha expectatives que la pluja pugui tornar a Catalunya amb generositat els propers dies i tot fa pensar que la pèrdua d’aigua es tornarà a accelerar properament.

Temporal marítim dur, sense arribar a la borrasca Isaack

La borrasca Juliette no portarà cap temporal de pluja a casa nostra, però sí un temporal important de mar, amb onades que ja han superat els cinc metres d’altura a Barcelona.

Es tracta d’un temporal de mar que, tot i que serà força actiu, no serà ni de bon tros tan espectacular i aparatós com el de fa unes setmanes, amb la borrasca Isaack, quan es van superar els 10 metres a la boia que Ports de l’Estat té davant del port de Barcelona.

El temporal de mar tindrà el punt màxim a Barcelona amb onades que podrien arribar a superar puntualment els cinc o sis metres i que, mar endins, podrien acostar-se de nou als 10 metres i, fins i tot, superar aquesta marca a les Balears.

En alerta el Procicat de Protecció Civil

Per tot això i en sincronia amb els avisos emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya (que manté bona part de la costa catalana en avís pel temporal de mar), Protecció Civil manté en alerta el pla Procicat pel fort onatge.

És important evitar espigons, passejos marítims i altres zones on les onades puguin arribar amb certa facilitat.

Nevada històrica a les Balears amb la borrasca Juliette

La borrasca Juliette, en canvi, afectarà de ple les illes Balears, on la pluja, l’onatge i la neu podrien deixar un episòdic històric per marcar a les efemèrides futures.

La neu ja va visitar aquest dilluns algunes platges de l’arxipèlag i podria deixar gruixos imponents a la serra de Tramuntana, on alguns cims i zones exposades a mitja muntanya podrien acumular prop d’un metre de neu nova caiguda.

La pluja també regarà amb abundància i el temporal de mar serà duríssim, amb onades que podrien superar els 10 metres en alta mar.

També anomenada la borrasca Kamiel, però molt llunyana

Paral·lelament a la borrasca Juliette, també fa menys de dos dies es va batejar la borrasca Kamiel, en aquest cas per part de l’Institut Portuguès del Mar i l’Atmosfera (IPMA).

La borrasca Kamiel no afectarà Catalunya i, de fet, arribarà bàsicament a les illes Açores, en territori portuguès però gairebé al mig de l’oceà.

font: AEMET

La següent de la llista serà Larisa. Veurem on i quan.