Aquest 28 de febrer fa 5 anys de la darrera vegada que es va veure neu al centre de Barcelona. No va ser en cap cas una gran nevada i, de fet, només va agafar a terra en algunes superfícies i també a la part alta.

Entrada d’aire fred siberià

Una potent entrada d’aire fred d’origen siberià va afectar aleshores tot el continent europeu i, com gairebé sempre, en un últim sospir, també Barcelona.

L’aire fred va arribar entre els dies 26 i 28 de febrer del 2018 i es va barrejar amb una mica d’humitat que portava, en un primer moment, el gregal associat a l’entrada de fred i, posteriorment, a una borrasca que avançava per l’oest peninsular.

Aquesta era la situació el 26 de febrer del 2018. font: wetterzentrale

Poca neu però fins al nivell del mar

La nevada es pot dir que va ser més aviat testimonial i que només va agafar en alguns indrets de la part alta de la ciutat i en algunes superfícies. A Collserola es van arribar a acumular fins a 5 cm de neu en aquest episodi.

Tot i que es van veure flocs de neu els dies 26 i 27, va ser la matinada del dia 28 la que va portar una mica més de neu, suficient com per emblanquinar algunes zones altes de Barcelona. Malgrat tot, es va veure neu a tots els barris i a totes les cotes.

De fet, aquella setmana se celebrava el Mobile World Congress i la neu va sorprendre nombrosos congressistes que esperaven un temps força més càlid del que van tenir.

Una de les afectacions més destacades va ser la restricció de circulació dels camions al port, que va deixar aturats un centenar de camions.

Sis nevades el 2018

Tal dia farà ja quatre anys de la darrera vegada que va nevar al centre de la ciutat però no al terme municipal de Barcelona. Sense anar més lluny, amb l’episodi de la borrasca Filomena de l’any 2021 es va veure nevar a Vallvidrera i Collserola.

De l’episodi del 2018 destaca que es va veure neu en fins a sis ocasions a Barcelona entre el febrer i el març, inclosa la que és una de les nevades més abundants i tardanes que s’han registrat mai a l’Observatori Fabra.

Tot i que fa quatre anys que no neva al centre de la ciutat, el cert és que cal remuntar-se fins al març del 2010 per trobar la darrera vegada que la neu va agafar a terra de manera general.