Foto: Gilles Lambert

Sona el telèfon i una persona, que s’identifica com a advocat, t’alerta que han detingut el teu fill per un delicte greu de trànsit. Et demana diners per poder pagar la fiança que eviti que ingressi a la presó. Sembla una història de pel·lícula, difícil de creure, però és un mètode habitual que fan servir alguns estafadors per aconseguir diners de forma ràpida i fàcil. Es coneix com l’estafa del fals advocat. Un engany que ja fa anys que s’utilitza, però que continua tenint en alerta els Mossos d’Esquadra.

La policia catalana adverteix que els estafadors busquen com a víctimes gent gran i demanen a la ciutadania que avisi de l’engany els familiars d’edat avançada. Sempre, diuen, cal desconfiar i alertar el 112 en cas de rebre una trucada d’aquestes característiques.

Les estafes a través del telèfon

Els enganys fent servir trucades telefòniques són habituals i és un mètode molt utilitzat pels lladres per obtenir diners fàcilment. Una de les darreres estafes de la qual van alertar també els Mossos és la del fals tècnic de Microsoft. Una persona es fa passar per fals tècnic de la companyia informàtica. T’informa que tens un problema de seguretat al teu compte i et demana les claus per accedir-hi. Una vegada entra al compte, utilitza les dades personals per estafar-te. La policia recomana penjar el telèfon i no donar cap mena de dades personals a ningú.