Un miler d’activistes i membres d’entitats i del moviment veïnal de Barcelona s’han concentrat per protestar davant d’un nou cas d’un agent de policia infiltrat en els moviments socials durant gairebé tres anys, uns fets que va destapar ‘La Directa’. La protesta ha tallat el passeig de Fabra i Puig i el carrer de les Monges, davant La Cinètika. Aquest centre social ocupat, situat a Sant Andreu, és el que va fer servir el policia per introduir-se en els moviments d’esquerres.

Durant la concentració s’ha clamat contra l’actuació, que consideren “contrària al dret a l’associació i reunió”, agreujada pel fet que l’agent presumptament va establir relacions íntimes amb vuit dones per tal d’obtenir informació i accés a assemblees i reunions. Cinc de les dones ja van anunciar una querella contra el fals D.H.P. per abusos sexuals.

El conseller Elena reclama explicacions al Govern espanyol

La protesta ha reclamat, tal com ja va fer ahir Irídia, una investigació a fons, ja que les infiltracions d’agents de policia només són legals en cas que estiguin autoritzades per un jutge i en casos de terrorisme, crim organitzat i tràfic de drogues.

En aquest sentit, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha interpel·lat el govern de Pedro Sánchez per tal que doni explicacions sobre aquestes infiltracions de policies nacionals a moviments socials catalans. “Són informacions que requereixen una explicació, volem saber a què respon: a una estratègia, a una decisió política o judicial?”. Elena ha assegurat que ha fet arribar la pregunta aquest dimarts al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. “Que s’expliquin perquè no té sentit sobretot si no existeix una autorització judicial“, ha insistit.

Segon cas destapat a Barcelona

L’infiltrat, d’inicials reals D.H.P., va introduir-se en el moviment social d’esquerres el maig del 2020. Aleshores va arribar al centre social ocupat La Cinètika amb l‘excusa de fer-ne servir el gimnàs i, de mica en mica, es va guanyar la confiança de l’entorn, incloses les vuit dones amb què va mantenir relacions de parella o íntimes. Ara s’ha descobert que el suposat Dani va ingressar a l’acadèmia de policia d’Àvila el setembre del 2017 i es va convertir en funcionari policial el juny del 2019.

És el segon cas d’infiltració que ‘La Directa’ descobreix a Barcelona. El primer va ser l’agent que sota una identitat falsa va entrar en entitats independentistes i de defensa de l’habitatge. Precisament arran de la descoberta d’aquest primer infiltrat, D.H.P. va començar a rebaixar la seva implicació i va començar a absentar-se de Barcelona per feina o viatges.