GIUSEPPINA NICOLINI, alcaldessa de Lampedusa "És vergonyós el que està passant, la imatge que Europa està donant, la guerra que Europa ha declarat als refugiats. El papa Francesc diu sempre que potser estem ja en la Tercera Guerra Mundial."

Nicolini ha estat molt contundent a l’hora de qualificar l’actitud d’Europa davant de la crisi. Ha dit que la Unió Europea “ha declarat la guerra als refugiats” i, subscrivint, les paraules del papa Francesc s’ha referit a la situació com a la Tercera Guerra Mundial.

En canvi ha agraït gestos com el de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que l’ha convidada a signar acords de cooperació per mirar de trobar solucions a la crisi. Nicolini, al capdavant d’una de les illes més afectades pel drama humanitari dels refugiats, ha afirmat que allà on no arriben les institucions europees ho pot fer la xarxa d’alcaldes del Mediterrani.

L’any 2015, com a mínim 3.770 refugiats, van perdre la vida intentant creuar la Mediterrània. El mes d’abril passat la situació va arribar a l’extrem quan, a 90 milles de l’illa de Lampedusa, es va produir un naufragi que va provocar prop de 900 víctimes.