Mari Carmen Perdices, famacèutica "La prevenció de riscos cardiovasculars és molt important perquè el 84 per cent dels factors són evitables, és a dir, tres de cada quatre infarts es podrien evitar si treballéssim una mica els hàbits saludables i aquests factors de risc."

Per prevenir les cardiopaties hi ha dos aspectes clau. D’una banda, establir un diagnòstic precoç i, de l’altra, seguir uns hàbits de vida més saludables. El test que realitzaran algunes farmàcies durant el mes vinent, avalat per l’Organització Mundial de la Salut, inclou una enquesta per saber els hàbits del pacient o un control de la tensió arterial. Davant de casos de risc clar els farmacèutics poden recomanar acudir a un metge especialista.

Les malalties cadiovasculars són la primera causa de mort a tot l’estat, i una de cada cinc persones pot tenir problemes relacionats amb el cor al llarg de la seva vida. Tot i així, també és cert que en els darrers anys s’ha aconseguit reduir la taxa de mortalitat. De fet, tres de cada quatre infarts es poden controlar. La proliferació de desfibril·ladors als espais públics i  privats ha contribuït en aquesta xifra.

En la majoria d’ocasions, els accidents cardiovasculars no avisen perquè no solen venir acompanyats de simptomatologia. Per això és vital mantenir hàbits saludables, com controlar habitualment la tensió arterial, els nivells de sucre i colesterol, evitar el tabac, menjar fruita i verdura i fer exercici.