És l'operació de llaurada, que es repeteix cada any en els quatre quilòmetres i mig que tenen les deu platges de Barcelona. Una operació que consisteix a remoure la sorra a una profunditat de 50 centímetres i aconseguir que quedi airejada i en un estat òptim de salubritat per poder començar la temporada de bany, aquest dissabte. MARIANO DE GARCIA cap de secció de platges de l'AMB "Any rere any el anant removent aquest extracte aconseguim tenir una sorra amb unes condicions optimes." Una altra de les operacions que s'estan fent aquests dies és la de reposar la sorra que s'ha perdut durant l'hivern. La platja de la Barceloneta està rebent 6.200 metres cúbics de sorra de la bocana del Port Olímpic per mirar de recuperar el terreny perdut al mar. MARC BERMEJO / ELENA SERRA: "Es calcula que fins a nou m ilions de visitants utilitzaran platges com la de la Barceloneta al llarg de la temporada un ús intensiu que es calcula que aquest any anirà en augment." Com aquests estudiants de l'escola americana de Budapest, que tot i el fred no s'han pogut estar de remullar-se. Una temporada de bany que al juny incorporarà una novetat: l'espai de la platja de Llevant de 1.200 metres, on podran entrar els gossos. ALFONS BOCCHETTO, cap de la Zona Est de la Direcció de Neteja i Gestió de Residus "De moment és una prova pilot mirarem com funciona i banda de com veiem el resultats, els responsables ja decidiran a veure Amb l'inici de la temporada de platges també es començaran a instal·lar les 400 papereres i els 140 contenidors semisoterrats així com la resta de serveis de megafonia i vigilància.

Aquests treballs marquen l’inici de la temporada de platges i bany, de la qual destaca enguany la prova pilot que permetrà l’accés dels gossos en un recinte instal·lat a la de Llevant. La posada a punt va començar a Castelldefels a finals de febrer i des d’aquest dilluns i fins dimecres, la mateixa operació de neteja i llaurada de la sorra tindrà lloc a Barcelona per tal de deixar en perfecte estat els més de quatre quilòmetres de platges urbanes que té la ciutat.

Els tractors, amb unes grans arades, remouen i voltegen la sorra fins a 50 centímetres de profunditat. Així s’aireja l’arena i els raigs de sol hi penetren més fàcilment; això en potencia l’acció desinfectant. Uns dies després de la llaurada, es fa el garbellament, que deixa la sorra a punt, de manera que serà a finals de mes quan ja estarà habilitada per a l’ús ciutadà. Ja només faltarà instal·lar-hi més de 400 papereres i gairebé 140 contenidors semisoterrats per recollir les més de 280 tones de residus que es generen durant l’època de bany. A partir de llavors, i fins al novembre, les màquines hi passaran diàriament. També hi treballaran a les platges tres embarcacions de neteja.

Les platges metropolitanes tenen més de nou milions d’usuaris l’any i ocupen una superfície de sorra de dos milions de metres quadrats.

 

D’altra banda, la neteja que es farà en el nou espai que es crearà per a gossos a la platja de Llevant es farà igual que la resta de platja de Barcelona. Ara bé, el que sí que han apuntat els tècnics municipals és que el fet que aquesta platja de gossos estigui tancada en dificultarà la neteja. Des de l’Ajuntament, diuen que possiblement caldrà dedicar-hi més temps precisament per les dificultats de moure-hi les màquines.