El compromís per rehabilitar la masia de Can Valent ja és ferm. L’Ajuntament destinarà enguany 825.000 euros per rehabilitar-ne la coberta i els murs. En un segon pas, s’invertiran 40.000 euros per definir els espais interiors, amb l’objectiu de convertir la masia en un equipament per al barri de Porta.

Un procés participatiu per definir-ne l’ús

L’Ajuntament obrirà un procés participatiu amb les entitats i els veïnat per definir el futur ús de Can Valent. “Ja són més de 30 anys lluitant per rehabilitar la masia. Ara iniciarem un procés participatiu perquè tot el barri pugui definir l’ús de la masia i de tota aquesta zona verda”, comenta Agustín Martínez, president de l’AV Porta.

Des de l’entitat s’aposta per un projecte que estigui vinculat a l’agricultura i el passat rural de la zona. “De fet, una de les idees que tenim per a la masia podria ser una mena d’escola per a investigar l’efecte de les plantes a la ciutat, però és una mica petita, hem de veure el que dona de si i el que podem fer-hi “, afegeix Martínez.  

La masia ha resistit, tot i l’abandó

Can Valent es va construir entre els segles XVI i XVII. El darrer inquilí va ser el jardiner Sebastià Padrós, que als anys 60 conreava plantes ornamentals i es dedicava a l’horta. La constructora Sala Amat va adquirir la finca i va intentar enderrocar-la, però l’Ajuntament li ho va prohibir i va fer que en reconstruís els murs malmesos. Entre els anys 1970 i 1980 la constructora va utilitzar-la com a magatzem, fins que el municipi la va expropiar, l’any 1985. 

L’Antoni Costa Grau és el fill del darrer propietari de Can Valent, al barri de Porta. Tot i que la seva família no va viure a la masia, ell encara recorda quan de petit acompanyava el seu pare a cobrar els rebuts del lloguer. El darrer inquilí va ser el jardiner Sebastià Padrós, conreava plantes ornamentals i es dedicava a l’horta.

Un incendi gairebé posa fi a la masia

Tot i estar catalogada, no se l’ha protegit del vandalisme ni la degradació. Fins al punt que un incendi la va deixar sense teulada. Les entitats fa anys que alertaven del mal estat de l’edifici. Fins ara, cap dels projectes o estudis per salvar la masia de Can Valent s’havia fet realitat. “La masia ha resistit i per sort no ha caigut —afegeix Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris—. Ara mantindran els murs i l’interior, i deixaran un espai obert amb uns jardins interiors fins que estigui definit el projecte”. Des de l’arxiu es lamenta la pèrdua de bona part del sostre de la masia on hi havia la xemeneia. “La sort que tenim és que encara ens queda el rellotge de sol al a façana principal, és un dels elements que volem recuperar”.

Acord del govern municipal amb ERC

Fa dos anys, l’Ajuntament ja va estimar el cost de la rehablilitació de Can Valent en uns 700.000 euros, però no va trobar pressupost. L’actuació s’ha inclòs ara dins el fons de 30 milions d’euros per a projectes de proximitat pactat entre el govern municipal i Esquerra als 10 districtes de la ciutat.

Comparteix a: