Tres mesos més tard de la plaga de talls de llum a Barcelona, l’Ajuntament i Endesa han acordat un pla d’inversió per millorar la xarxa elèctrica de la ciutat i posar fi al malson que aquest hivern han passat alguns veïns. El pacte inclou que la companyia aportarà aquest 2021 43,2 milions d’euros a l’entramat elèctric barceloní. D’aquesta quantitat, uns 27,4 milions ─un 30 % més que el 2020─ es destinaran a reforçar la xarxa per fer-la “més fiable i robusta”.

L’acord s’ha signat en el marc de la taula de treball creada amb el consistori a finals de gener. L’objectiu és garantir el servei i fer tasques de renovació a totes les xarxes, d’alta, mitjana i baixa tensió. Aquesta última, la de baixa tensió, és la que afecta el consum dels ciutadans i que es pretén “ampliar i mallar”. De fet, Endesa i tècnics municipals l’estan estudiant per conèixer on cal actuar per evitar que tornin els talls de llum (que, segons l’Ajuntament, actualment estan resolts).

Obres en marxa a diferents punts del Raval

Algunes actuacions, però, ja estan en marxa, com les del barri del Raval, on el veïnat estava fart de viure sense subministrament. La companyia està fent obres a l’entorn dels carrers de Sant Antoni Abat, del Salvador i de la Cendra, així com del passatge Bernadí Martorell i el carrer de l’Hospital. La intenció és fer millores a tota la ciutat durant el primer quadrimestre de l’any, amb una inversió de més de tres milions d’euros en la xarxa de baixa tensió i intervenir en 164 punts de Barcelona.

Els 15, 8 milions d’euros que resten de l’aportació total ─els 43,2 milions─ es dedicaran al manteniment ordinari de tot l’entramat elèctric. Amb tot, Endesa afirma que treballa per “tenir cada cop menys avaries” i que, de produir-se, “durin el menor temps possible”. Ara bé, la companyia assegura que, “tenint en compte totes les interrupcions de subministrament” del 2020, “la disponibilitat de la xarxa va ser del 99,99 %“.