De la plaga actual de talls de llum arreu de la ciutat, els que pateixen al Raval van ser dels primers a començar. El malson, localitzat sobretot als carrers de Sant Antoni Abat, dels Salvador i de la Cendra, va arrencar l’11 de novembre, com ja van explicar els veïns al ‘bàsics’. Tres mesos després, tot i les reparacions puntuals d’Endesa, els talls intermitents s’han repetit, almenys dimecres i dissabte de la setmana passada, la qual cosa ha provocat la desesperació de veïns i comerciants.

“No és just que al segle XXI estiguem així”, es lamenta Alma Cuevas. El patiment no és tant per ella com per la seva mare, la Rosa, que té 78 anys i viu sola. “Ha passat fred, s’ha constipat i una vegada va caure”. Són les conseqüències dels talls sobre la població més fràgil en aquests casos, la gent gran.

Aïllada del món

A més de la il·luminació de casa, l’electricitat condiciona la vida quotidiana de la Rosa en molts aspectes. D’aquest servei en depèn el sistema de teleassistència, la càrrega de l’audiòfon, sense el qual no hi sent, o la càmera de videovigilància que van instal·lar els fills al menjador per assegurar-se que està bé quan està sola. La calefacció, també elèctrica, l’han hagut de substituir provisionalment per una estufa de butà “però ha d’anar amb molt de compte”.

Entre els damnificats pels talls també hi figuren els comerços. A la perruqueria canina Bub Bub han comptat tots els dies que n’han patit algun. “17 dies sense poder treballar i no poder reclamar a ningú és una vergonya”, es queixa la propietària, Carme Soldevilla. D’ella ha estat la iniciativa de recollir signatures entre els veïns, unes 250, que han fet arribar al síndic de greuges i a l’Ajuntament.

Reclamació col·lectiva

Entitats i veïns del barri van trobar-se aquest dissabte per decidir quins passos fer a partir d’ara. De moment, portaran a Endesa, de forma conjunta, totes les reclamacions registrades al Raval i a mitjà termini demanaran a les administracions auditories del manteniment de la xarxa. Descarten per ara emprendre accions judicials contra l’empresa, com han plantejat veïns de la Barceloneta.

Endesa ha atribuït sovint els problemes a connexions irregulars, en concret a plantacions clandestines de marihuana que punxen la xarxa elèctrica. Però els veïns ho consideren una excusa. “No és responsabilitat nostra si hi ha o no hi ha aquestes connexions, és Endesa qui ho ha d’esbrinar i denunciar-ho als Mossos”, protesta Adrià Pifarré, veí del carrer dels Salvador. En el seu cas, els talls li han impedit treballar des de casa, fins al punt d’haver de marxar-ne per poder fer-ho. La conseqüència, diu, “és l’ansietat de veure que això no se soluciona i t’arribes a plantejar que no pots viure aquí, que has de marxar del barri”.