L’Ajuntament de Barcelona s’ha reunit aquest divendres amb 13 municipis de l’àrea metropolitana i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, en relació amb els talls de llum intermitents que afecten diversos barris de la ciutat.

Un dels principals acords que s’han pres ha estat la creació d’un expedient informatiu perquè Endesa conegui quants i quins talls superiors a 30 minuts s’estan produint. L’executiu català ha anunciat que el consistori i el síndic hi tindran accés per aportar-hi informació.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha demanat que s’actuï de manera proactiva perquè es revisin tots els protocols i que el govern informi la ciutadania sobre quins canals s’habilitaran per fer reclamacions.

Segons l’Ajuntament, la Generalitat ha acordat que en cas d’incompliments en el servei s’obriran “tots els processos sancionadors que calguin” a Endesa. Diversos veïns de la Barceloneta ja han anunciat que estudien emprendre accions legals contra Endesa.

“Calen alternatives quan es produeixin talls”

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha denunciat que Endesa ho associés a un frau elèctric i ha criticat que la Generalitat sigui còmplice del discurs de l’elèctrica. A més, ha destacat que fins a 390.000 persones “podrien ser víctimes dels talls continus de la companyia”. La llei fixa que Endesa té dues hores per resoldre una incidència, ampliable a dues hores més, un fet que “ara no s’està produint a la ciutat”, segons l’APE. És per això que l’Ajuntament demana equips alternatius com per exemple generadors perquè la ciutadania no es quedi sense llum mentre es resol la incidència.

“La marihuana no té res a veure amb els talls”

Preguntat sobre els talls de llum associats a les plantacions de marihuana, Badia ha destacat que la incidència a diversos punts de la ciutat “no té res a veure amb els cultius”, ja que molts barris que han patit talls intermitents “no tenen aquesta problemàtica”.