L’Ajuntament de Barcelona i el propietari de les Tres Xemeneies, a l’avinguda del Paral·lel, mantenen un pols pels usos d’aquest complex d’edificis que va ser la seu de Fecsa-Endesa fins al 2012. La promotora Conrem Tramway el va comprar el 2017 amb la intenció de fer-hi un parc d’oficines. Per aconseguir-ho, però, cal requalificar els terrenys, una operació que el consistori només vol fer si la ciutat hi guanya equipaments i habitatge assequible.

Els edificis tenen ara una qualificació urbanística que hi permet fer només oficines de serveis tècnics (telefonia, aigua, gas o electricitat). Segons un estudi que va encarregar l’Ajuntament, si es canvia la qualificació el promotor pot obtenir un benefici de prop de 50 M € pel valor que tindran els terrenys. Per això, el consistori demana que la ciutat rebi una compensació d’una part significativa dels beneficis, però la propietat no hi està d’acord.

No acceptarem una proposta que sigui un ‘pelotazo’, amb plusvàlues indiscriminades i sense retorn pel veïnat
Janet Sanz, tinenta alcalde Urbanisme

La proposta de l’Ajuntament

En els últims mesos, les dues parts han mantingut reunions per acostar posicions. Fins i tot, han exposat la seva visió en el procés participatiu que l’Ajuntament ha obert amb veïns del Poble-sec per debatre els usos que podrien tenir els edificis. En l’última trobada, el consistori va presentar una alternativa que encaixa amb els plans del promotor. A més, es proposa que la propietat dels edificis assumeixi la urbanització dels Jardins de les Tres Xemeneies.

L’Ajuntament planteja que un dels dos edificis més baixos que fan façana al Paral·lel aculli habitatge assequible i equipaments públics a la planta baixa. També proposen incloure en l’operació un edifici del carrer de Blesa, a dues illes del complex, per fer-hi també habitatge. La tinenta d’alcalde Janet Sanz recorda l’èxit de negociacions similars com ara la transformació de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz, que es va pactar amb els mateixos promotors.

La proposta de la propietat

Recreació virtual del projecte dels promotors per fer oficines als edificis de les Tres Xemeneies

Els propietaris dels edificis de les Tres Xemeneies van presentar una proposta d’usos molt similar a la de l’Ajuntament, però discrepen de la valoració econòmica que fa el consistori. Expliquen que van pagar 20 M € per comprar el complex (l’estudi encarregat per l’Ajuntament fixa en 11,5 M € el valor dels terrenys), i xifren en 19 M € la compensació que els demanen ara. “És com comprar l’edifici dues vegades”, afirma Paco Hugas, de Conren Tramway.

En la trobada amb veïns, Hugas va explicar que el gener del 2019 van obtenir la llicència per rehabilitar l’edifici. El setembre del mateix any, però, l’Ajuntament els la va revocar perquè els treballs requerien una llicència d’obres majors. També va dir que cada any, els impostos i la seguretat de l’edifici els suposa una despesa de 500.000 €. Per tot plegat, demanen claredat en la tramitació del nou pla urbanístic i un calendari per recuperar la llicència d’obres.

Hem pagat 20 M €, en portem cinc més d’invertits i ens en demanen 19 més. Algú vol fer aquesta operació?
Paco Hugas, Conren Tramway

Els veïns hi volen el Centre d’Emergències

L’Associació de Veïns del Poble-sec demana que les dues parts arribin a un acord al més aviat possible per desencallar la “degradació” de la zona. El president de l’entitat, Sergi Gàzquez, veu bé la proposta de l’Ajuntament, però insisteix en no demorar l’entesa. A més, proposen que en un dels edificis s’hi traslladi el Centre de Coordinació i Emergències (CECOR), que ara es troba al carrer de Lleida.

Segons el pla urbanístic que es va acordar per dotar d’usos nous el recinte firal de Montjuïc, el pavelló on ara hi ha el CECOR s’haurà d’enderrocar per fer-hi habitatge. Per això, Gàzquez creu que seria “una molt bona oportunitat” traslladar-lo a les Tres Xemeneies. Els veïns també plantegen que quan es reurbanitzi la plaça es pugui tancar a les nits per evitar actes incívics i problemes de convivència.