L’Ajuntament de Barcelona proposa repetir a les Drassanes la fórmula que va trobar per desencallar el conflicte amb el Gimnàs Sant Pau. Fa anys que el solar que hi ha enfront dels Jardins del Baluard està buit. I ara el consistori ha proposat a la propietat copiar el model del gimnàs del Raval per adquirir el terreny i fer-hi habitatge social.

Aquest seria l’enèsim canvi per a un solar de propietat privada que acumula revesos. En principi, els promotors volien fer-hi un hotel. La pressió veïnal i errors urbanístics en la tramitació van provocar que l’Ajuntament denegués els permisos. Llavors la propietat va abandonar aquest projecte i es va decantar per una residència estudiantil. Aquesta darrera proposta no acontenta tots els veïns de la zona, ja que uns estan a favor de la residència, però d’altres volen habitatge de protecció oficial.

El futur del solar divideix els veïns

L’abandonament de l’espai ha propiciat, segons Francisco Gilabert, veí de la zona, que el solar es converteixi en un cau ple de brutícia i d’activitats incíviques. Per això no veu amb mals ulls que s’hi construeixi una residència estudiantil.

Quan arribin els joves aquí hi haurà més alegria, sàvia nova. Amb els habitatges no sabem qui vindria
Francisco Gilabert, veí

D’altres, com Meritxell Pérez, de la plataforma Habitem Drassanes, no volen aquest projecte perquè asseguren que al barri fan falta habitatges. Assegura que, tot i que el promotor estigui en espera d’obtenir la llicència, lluitaran “fins aconseguir paralitzar el projecte”.

La residència estudiantil no deixa de ser un hotel encobert
Meritxell Pérez, Habitem Drassanes

L’Ajuntament també vol habitatges

El regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, s’ha manifestat a favor de l’habitatge protegit. Admet que de moment no ha aconseguit fer canviar de parer la propietat, però diu que no vol desistir i que li vol proposar que sigui un projecte publicoprivat.

Seguim emplaçant la propietat que desisteixi del seu projecte i que faci habitatge protegit. L’ajudarem com hem fet al Gimnàs Sant Pau
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

La mateixa font explica que hi ha un acte reglat, que és una llicència d’obres, i “si tots els requeriments són correctes li haurem d’atorgar“.

La propietat, consultada per betevé, vol que s’aprovi la llicència que van presentar el març del 2020 i així poder tirar endavant la residència estudiantil.

Oposició veïnal amb base jurídica

Els veïns contraris a la residència estudiantil asseguren que tenen arguments legals. Afirmen que aquest projecte no reserva sòl per a habitatge protegit.

Els veïns contraris a la residència estudiantil van palesar el seu rebuig en el decurs del consell de barri extraordinari del Raval d’aquest mes. Foto: M. P.

L’arquitecte Alberto Malavia, d’Habitem Drassanes, explica que “en el PERI del Raval es va aprovar un 100 per cent d’habitatge protegit. La modificació puntual posterior va reduir-ho al 25 per cent, però en el projecte no hi apareix”.

El projecte de residència d’estudiants preveu fer, en una superfície de 9.400 metres quadrats, dos blocs. Les noves edificacions encabiran unes 272 habitacions amb una capacitat per a 344 persones. L’alçària del blocs no podrà ser superior a les 10 plantes.

Comparteix a: