balcons façana Eixample

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la declaració de tot el municipi com a àrea de mercat d’habitatge tens. La mesura és necessària perquè la Llei de regulació dels lloguers que va aprovar el Parlament es pugui seguir aplicant a la ciutat. La norma preveu que un any després d’entrar en vigor, els municipis han de sol·licitar si volen continuar com a àrea de mercat d’habitatge tens per contenir els contractes d’arrendament.

En un debat a la Comissió de Drets Socials, el govern municipal (BComú i PSC) i ERC hi han votat a favor, mentre que Ciutadans i el PP ho han fet en contra. Per la seva banda, Junts i Barcelona pel Canvi han fet reserva de vot fins al ple del 23 de juliol, en què la mesura se sotmetrà de nou a aprovació. La declaració entrarà en vigor el 21 de setembre del 2021.

Declaració vàlida durant cinc anys

Per poder-se declarar zona de mercat d’habitatge tens, Barcelona compleix dos requisits que preveu la llei: que la càrrega familiar per pagar el lloguer superi el 30 % dels ingressos i que l’augment de preus superi l’IPC. Amb la declaració aprovada, Barcelona sol·licita ser mercat d’habitatge tens durant cinc anys amb opció a pròrroga, que el preu dels nous contractes sigui un 5 % inferior a l’índex de referència i que s’hi incloguin els habitatges de més de 150 metres quadrats.

No és la solució màgica per resoldre els problemes d’accés a l’habitatge, però és imprescindible
Lucía Martín, regidora d’Habitatge

Segons la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, la Llei de regulació dels lloguers ha permès que els preus baixin allà on s’aplica la norma i que l’activitat no se n’hagi ressentit. Tot i això, ha defensat altres mesures que ha emprès l’Ajuntament com ara la lluita contra l’assetjament immobiliari i l’increment del parc públic d’habitatge. Des d’ERC, Eva Baró ha dit que “Barcelona fa un gran pas endavant” amb aquesta declaració perquè s’evitarà als llogaters “situacions d’abús” i es garantirà als propietaris “un benefici raonable”.

El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha dit que els preus baixen quan hi ha més habitatges al mercat “i no per aquest nyap”. Des del PP, Óscar Ramírez ha justificat el vot en contra perquè “limitar els preus atempta contra el dret a la propietat”.