Els 12,5 ºC assolits el dia 2 de març és (i probablement serà) la temperatura del mar més baixa del 2018, segons les dades que ens facilita Diego Lázaro (que mesura l’aigua del mar setmanalment a Barcelona des de fa ja més de 10 anys).

Enguany el mar l’hem trobat especialment fred durant els mesos d’hivern. Concretament, aquests 12,5 ºC registrats durant la setmana 9 de l’any tenen una desviació negativa de prop d’1 ºC respecte de la mitjana i, de fet, durant bona part de l’hivern l’aigua del mar ha registrat valors per sota del que és normal.

Després dels rècords absoluts de temperatura màxima de la superfície aquàtica de l’any passat, les primeres fredorades del novembre i de bona part del desembre van deixar la temperatura de l’aigua del mar ja per sota de la mitjana. Només el gener ha estat càlid a terra, però amb prou feines s’ha traslladat al mar. I, per descomptat, el gran fred del febrer ha accentuat encara més aquesta frescor a l’aigua marina.

La gran inèrcia que tenen mars i oceans respecte al que passa a terra fa que el punt mínim de temperatura (i també el màxim) es doni unes setmanes després dels pics de fred (o calor) a terra. Així, és normal que l’aigua del mar sigui més calenta a finals d’agost, just quan ha passat ja la canícula, de la mateixa manera que el punt mínim es dona durant la primera quinzena del mes de març, just quan ja ha passat l’hivern meteorològic.

Segons les dades de Diego Lázaro, és cap al voltant de la setmana 10 o 11 el moment en què l’aigua del mar fa el seu punt d’inflexió per tornar cap a l’estiu. Segurament encara no penseu a banyar-vos, però si sou dels que ho feu durant tot l’any, sapigueu que a partir d’ara l’hauríeu d’anar trobant cada setmana una mica més calenta… o si més no una mica menys freda.

Com a dada curiosa, el tradicional primer bany de l’any es va fer amb una temperatura de la superfície aquàtica 1 ºC superior a la d’aquests dies.